Sfinks fra Spata i Hellas. Ca. 570 f.Kr.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Sfinks, det greske navn på et fabelvesen med løvekropp og menneskehode. Den greske sfinks hadde vinger og kvinnelig byste.

I gresk mytologi var den mest berømte sfinks i Theben i Boiotia. Den hadde kvinneansikt, løveføtter, løvehale og fuglevinger. Musene hadde lært denne sfinks en gåte, og thebanerne måtte gjette den. Når de gjettet feil, slukte sfinksen dem. Gåten var: «Hva er det som er firfotet, tofotet og trefotet?» Svaret skulle være: «Mennesket», for barnet kryper på fire, den fullvoksne går på to, oldingen støtter seg på staven. Da Oidipus til slutt løste gåten, kastet sfinksen seg ned fra fjellet.

Da grekerne kom til Egypt, overførte de betegnelsen sfinks på bilder av konger med menneskehode og dyrekropp som stod ved pyramider og tempelinnganger som beskyttere av det hellige området.

Det mest kjente eksempel er den store sfinksen ved Giza nær Kairo fra omkring midten av 3. årtusen f.Kr. Den bærer farao Khefrens ansiktstrekk. Ved siden av å bære portretthode kunne sfinksen ha hodet av et annet dyr. Den doble raden av sfinkser som vokter tempelalleen ved Karnak, har for eksempel værhoder. Sfinksen er i egyptisk kunst vingeløs og mannlig, det vil si hodet har skjegg.

Orientens kunst overtok sfinksen fra egypterne og utviklet to typer, en skjegget og en skjeggløs, som ble utbredt i hele det østlige middelhavsområdet, der grekerne lærte dem å kjenne på 700–600-tallet fvt. De foretrakk den skjeggløse typen, som de oppfattet som kvinnelig. Samme type kjennes fra etruskisk kunst. Både blant grekerne og etruskerne var sfinksen mest populær i arkaisk tid, da den orientalske innflytelsen var sterkest, men den opptrer gjennom hele oldtiden og inn i middelalderen. Ofte sees den som vokter, for eksempel av graver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.