En gresk sfinks med vinger. Skulptur i marmor fra cirka 530 fvt.
Av /Metropolitan Museum of Art.

Sfinks av alabast med dronning Hatsjepsuts ansikt, Memfis, Egypt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sfinks, fabelvesen med løvekropp og menneskehode. Sfinks er det greske navnet på fabelvesenet. Den greske sfinksen har vinger og kvinnelig byste.

Faktaboks

etymologi:
av gresk sfingein, ‘tilsnøre’

I gresk mytologi

I gresk mytologi er den mest berømte sfinksen i Theben i Boiotia. Den har kvinneansikt, løveføtter, løvehale og fuglevinger. Musene har lært denne sfinksen en gåte, og thebanerne må gjette den. Hvis de gjetter feil, sluker sfinksen dem. Gåten er: «Hva er det som er firfotet, tofotet og trefotet?» Svaret skal være: «Mennesket», for barnet kryper på fire, den fullvoksne går på to, oldingen støtter seg på staven og er trefotet. Når Oidipus til slutt løser gåten, kaster sfinksen seg ned fra fjellet.

Historikk

Da grekerne kom til Egypt, overførte de betegnelsen sfinks på bilder av konger med menneskehode og dyrekropp som stod ved pyramider og tempelinnganger, som beskyttere av det hellige området.

Det mest kjente eksempelet er den store sfinksen ved Giza nær Kairo. Den er fra omkring midten av tredje årtusen fvt. og bærer farao Khefrens ansiktstrekk. Ved siden av å bære portretthode kunne sfinksen ha hodet av et annet dyr. Den doble raden av sfinkser som vokter tempelalleen ved Karnak, har for eksempel værhoder. Sfinksen er i egyptisk kunst vingeløs og mannlig, det vil si hodet har skjegg.

Asiatisk kunst overtok sfinksen fra egypterne og utviklet to typer, en skjegget og en skjeggløs, som ble utbredt i hele det østlige middelhavsområdet, der grekerne lærte dem å kjenne på 700–600-tallet fvt. Grekerne foretrakk den skjeggløse typen, som de oppfattet som kvinnelig. Samme type kjennes fra etruskisk kunst.

Både blant grekerne og etruskerne var sfinksen mest populær i arkaisk tid, da den orientalske innflytelsen var sterkest, men den opptrer gjennom hele oldtiden og inn i middelalderen. Ofte sees den som vokter, for eksempel av graver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg