Khorsabad

Khorsabad. Ruiner av Dur-Sharrukin, assyrerkongen Sargon 2s hovedstad.

Av /KF-arkiv ※.

Dur-Sharrukin, oldtidsby i det gamle Assyria, 15 km nordøst for den moderne byen Mosul i det nordlige Irak. Khorsabad er navnet på landsbyen som ligger på stedet i dag.

Faktaboks

uttale:
khorsabˈad

Historie

Byen ble grunnlagt av den assyriske kongen Sargon 2. (regjerte ca. 722–705 fvt.). Hans forgjengere hadde regjert fra Nimrud, men Sargon 2. ønsket å bygge en helt ny by som fikk navnet Sargons borg (Dur-Sharrukin). En kileskrifttekst gjengir hans egne ord som forteller om hvorfor han valgte akkurat dette stedet.

Det viktigste byggverket var et enormt palass for ham selv, som ble påbegynt allerede i 717 fvt. Utgravninger har vist at det hadde mer enn 200 rikt utsmykkete rom. Byen ble anlagt i rektangulær form med sidene 1600 x 1750 meter, noe som gir et areal på 2,8 kvadratkilometer. Byen fikk mektige murer, syv store porter, en ziggurat og flere mindre palasser og administrasjonsbygg. Portene ble bevoktet av enorme relieffer som forestilte blandingsvesener, oftest bevingete okser med menneskehoder.

Som andre byer i datidens Assyria, besto også Dur-Sharrukins befolkning av en blanding av opprinnelige assyrere og av andre folk forflyttet fra sine hjemland, som den israelittiske befolkningen fra Nordriket.

I den ti år lange byggetiden ser det ut som om Sargon fremdeles bodde i byen Nimrud de få gangene han var hjemme fra sine mange felttog. Han skal ha flyttet inn i sitt nye palass først i 716 fvt., bare ett år før sin død under et felttog i Anatolia. Byen forble ikke lenge rikets hovedstad. Allerede Sargons etterfølger, Sanherib, forlot den ennå uferdige byen og gjorde Ninive til sin hovedstad.

Utgravninger

Franske arkeologer foretok utgravninger på stedet i årene 1842–44 og 1852–55, under ledelse av Paul-Émile Botta. Foruten omfattende bygningskomplekser ble det her funnet en rekke tekster og gjenstander som har hatt avgjørende betydning for vårt kjennskap til assyrisk historie. En stor del av gjenstandene som skulle fraktes til Louvre i Paris ble dessverre enten kapret eller sank i elven Shatt al-Arab i forbindelse med to forlis. De er aldri funnet igjen. Det som ble reddet er i dag utstilt i Louvre.

Nye utgravninger fant sted under ledelse av The Oriental Institute of Chicago i tiden 1928–35. Man fortsatte utgravninger av palasset, men fant også restene etter bymurene og flere templer for de store assyriske gudene, Nabu, Shamash og Sin, samt kultsteder for flere mindre guder. Gjenstander fra Dur-Sharrukin er i dag å finne i mange av verdens kjente museer, som British Museum og Eremitasjen i St. Petersburg.

Situasjonen i dag

I 2015 ble det kjent at også ruinene i Khorsabad var blitt ødelagt av terrorgruppen Den islamske stat (IS). Omfanget av ødeleggelsene er ikke bekreftet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg