Faktaboks

Katarina av Medici

Caterina Maria Romula di Lorenzo de Medici

fransk: Catherine de Médicis

italiensk: Caterina de Medici

Født
13. april 1519, Firenze, den florentinske republikk (nå Italia)
Død
5. januar 1589, Château de Blois, Kongeriket Frankrike (nå Frankrike)
Katarina av Medici
Katarina av Medici var fransk dronning gjennom sitt ekteskap med Henrik 2 av Frankrike, som hun ble gift med i 1533. Maleriet er fra circa 1555.
Av .

Katarina av Medici var fransk dronning gjennom sitt ekteskap med Henrik 2. av Frankrike, som hun ble gift med i 1533. Tre av hennes sønner ble franske konger: Frans 2., Karl 9. og Henrik 3. Katarina var datter av Lorenzo de' Medici.

Så lenge Henrik 2. levde, var Katarina fullstendig i bakgrunnen, men etter hans død i 1559 steg hun frem som en selvstendig og skruppelløs politiker, som utnyttet de religiøse og politiske motsetningene i landet til å sikre kongemakten. Hun spilte blant annet en viktig rolle i den politisk-religiøse konflikt mellom det katolske partiet omkring huset Guise og hugenottene, som samlet seg om brødrene Coligny. Under Katarinas sønn Frans 2. hadde Guisene overtaket, men da Karl 9. etterfulgte ham i 1560, tok Katarina fullstendig herredømmet. Snart støttet hun seg nå til hugenottene og favoriserte Gaspard de Coligny, snart motarbeidet hun Colignys antispanske og antikatolske politikk.

Katarinas politikk kulminerte med massemordet på hugenotter i Paris i 1572 (Blodbryllupet i Paris). Da hennes tredje sønn, Henrik 3., ble konge i 1574, var Katarinas politiske rolle utspilt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg