Katarina av Medici var fransk dronning gjennom sitt ekteskap med Henrik 2 av Frankrike, som hun ble gift med i 1533. Tre av hennes sønner ble franske konger: Frans 2, Karl 9 og Henrik 3. Katarina var datter av Lorenzo de' Medici.

Så lenge Henrik 2 levde, var Katarina fullstendig i bakgrunnen, men etter hans død i 1559 steg hun frem som en selvstendig og skruppelløs politiker, som utnyttet de religiøse og politiske motsetningene i landet til å sikre kongemakten. Hun spilte blant annet en viktig rolle i den politisk-religiøse konflikt mellom det katolske partiet omkring huset Guise og hugenottene, som samlet seg om brødrene Coligny. Under Katarinas sønn Frans 2 hadde Guisene overtaket, men da Karl 9 etterfulgte ham i 1560, tok Katarina fullstendig herredømmet. Snart støttet hun seg nå til hugenottene og favoriserte Coligny, snart motarbeidet hun Colignys antispanske og antikatolske politikk.

Katarinas politikk kulminerte med massemordet på hugenotter i Paris i 1572 (Blodbryllupet i Paris). Da hennes tredje sønn, Henrik 3, ble konge i 1574, var Katarinas politiske rolle utspilt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.