Katarina av Medici

Faktaboks

Katarina av Medici

Caterina Maria Romula di Lorenzo de Medici

fransk: Catherine de Médicis

italiensk: Caterina de Medici

født:
13. april 1519, Firenze, den florentinske republikk (nå Italia)
død:
5. januar 1589, Château de Blois, Kongeriket Frankrike (nå Frankrike)
Katarina av Medici var fransk dronning gjennom sitt ekteskap med Henrik 2 av Frankrike, som hun ble gift med i 1533. Maleriet er fra circa 1555.
Av .

Katarina av Medici var fransk dronning gjennom sitt ekteskap med Henrik 2 av Frankrike, som hun ble gift med i 1533. Tre av hennes sønner ble franske konger: Frans 2, Karl 9 og Henrik 3. Katarina var datter av Lorenzo de' Medici.

Så lenge Henrik 2 levde, var Katarina fullstendig i bakgrunnen, men etter hans død i 1559 steg hun frem som en selvstendig og skruppelløs politiker, som utnyttet de religiøse og politiske motsetningene i landet til å sikre kongemakten. Hun spilte blant annet en viktig rolle i den politisk-religiøse konflikt mellom det katolske partiet omkring huset Guise og hugenottene, som samlet seg om brødrene Coligny. Under Katarinas sønn Frans 2 hadde Guisene overtaket, men da Karl 9 etterfulgte ham i 1560, tok Katarina fullstendig herredømmet. Snart støttet hun seg nå til hugenottene og favoriserte Coligny, snart motarbeidet hun Colignys antispanske og antikatolske politikk.

Katarinas politikk kulminerte med massemordet på hugenotter i Paris i 1572 (Blodbryllupet i Paris). Da hennes tredje sønn, Henrik 3, ble konge i 1574, var Katarinas politiske rolle utspilt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg