Faktaboks

Charles Le Brun
Uttale
ləbrˈœ
Født
1619
Død
1690
Alexander den stores inntog i Babylon
Charles Le Brun utførte en rekke bilder fra Aleksander den stores historie der Ludvig 14 opptrådte forkledd som den antikke heltefyrsten.

Charles Le Brun var en fransk maler og 1600-tallets store dekoratør. Sammen med Nicolas Poussin drog han i 1642 til Roma, der han lærte dekorasjonsstil av Carracciene og Pietro da Cortona. Etter hjemkomsten til Paris tok han i 1648 del i grunnleggelsen av kunstakademiet. I 1655 ble han rektor ved akademiet og i 1663 direktør for gobelinfabrikkene, kongens møbelfabrikker og kunstsamlinger.

Som hoffmaler utførte han en rekke bilder fra Aleksander den stores historie i 1662–1668, der Ludvig 14 opptrådte forkledd som den antikke heltefyrste. Le Bruns stilling ved hoffet og utnevnelsen til direktør på livstid for kunstakademiet, gjorde at han tok ledelsen av landets kunstneriske virksomhet og smak. Han utførte en rekke store oppgaver, blant annet Apollogalleriet i Louvre og Speilgalleriet i Versailles med en forherligelse av Ludvig 14s bedrifter i 27 allegoriske bilder.

Blant hans private oppdrag er dekorasjonene i slottet Vaux-le-Vicomte (1658) typiske for hans mytologisk-allegoriske stil. Spesielt på grunn av disse verker ble den romerske barokk i Le Bruns utgave toneangivende for de europeiske fyrstehoff i trekvart århundre fremover. Selv døde han i unåde, forbigått av Pierre Mignard.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gareau, Michel: Charles Le Brun : first painter to King Louis XIV, 1992, isbn 0-8109-3567-8

Faktaboks

Charles Le Brun

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg