Faktaboks

Abu Dhabi

arabisk: Abu Zaby

Uttale
ˈabu dhˈabi
Abu Dhabi
Stormoskeen i Abu Dhabi.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Abu Dhabi er hovedstaden i sjeikdømmet (emiratet) Abu Dhabi og i De forente arabiske emirater (FAE). Byen har 1,42 million innbyggere (anslag for 2018, FNs befolkningsdivisjon). Den er et regionalt handelssenter og et viktig internasjonalt finanssenter.

Bybeskrivelse

Abu Dhabi er sentrert på en liten øy i Persiabukta, tett på kysten til emiratets fastland. Byen er omringet av en rekke andre øyer og halvøyer, og kobles til det flate, ørkenbelagte fastlandet ved hjelp av flere broer. Kystlinjene brytes av høye skyskrapere som står tett på flat mark, og den urbane bebyggelsen strekker seg inn på øyene rundt og på fastlandet.

Emiratets enorme rikdom vises i byarkitekturen, som er luksuriøs og moderne. De høye skyskraperne er spesielt lokalisert nær den åtte kilometer lange strandpromenaden på den nordvestlige kysten. På tross av ørkenklimaet har byen også mange parker og hager, i tillegg til en mangroveskog i øst. På fastlandet ligger flere forsteder, blant annet Khalifa City.

Abu Dhabi er knyttet med motorvei til Dubai i nordøst og til Qatar i vest. Tilhørende flypass er Abu Dhabi International Airport (AUH) som ligger på fastlandet, rett øst for byen. Norges ambassade i Abu Dhabi ligger i Etihad Towers i vest.

Kultur og næringsliv

Abu Dhabis økonomi baserer seg i hovedsak på inntekter fra oljesektoren. Emiratets oljereserver antas å utgjøre cirka ti prosent av verdens totale reserver. I senere år har emiratet imidlertid gjort en rekke investeringer i andre sektorer for å diversifisere økonomien. Dette inkluderer satsninger innen finans, handel, industri, teknologi og turisme.

På al-Maryah-øya i nordvest er det etablert et finans- og businessdistrikt med et internasjonalt finanssenter, Abu Dhabi Global Market. Saadiyat-øya i nordøst utvikles til å bli et kulturelt midtpunkt. Blant annet åpnet Abu Dhabi Louvre dørene der i 2017. Øya skal i tillegg huse et nasjonalmuseum, et Guggenheim-museum og et maritimt museum.

Satsningen på turisme har innebåret opprettelsen av et internasjonalt flyselskap, Etihad Airways, som har base i hovedstaden. I tillegg har store luksushoteller blitt bygget. Rett ved presidentpalasset ligger for eksempel Emirates Palace, et av de mest kostbare hotellene i verden. En av byens mest populære turistattraksjoner er Sheikh Zayed Grand Mosque, som ble innviet i 2007. Den er en av verdens største moskeer og er toppet med over 80 hvite kupler.

Historie

Abu Dhabis historie begynte i 1761 da en gruppe stammefolk tilknyttet Bani Yas, en sammenslutning av beduinstammer, fant ferskvann på øya. Klanen holdt opprinnelig til i Liwa, en oase i innlandet, men flyttet sitt hovedsete til øya i 1795. På begynnelsen av 1900-tallet hadde byen likevel kun en antatt befolkning på rundt 6000. Økonomien bestod av perledykking og noe handel.

I løpet av 1800-tallet signerte Abu Dhabi, i likhet med seks andre emirater i området, en rekke sikkerhetsavtaler med Storbritannia. Disse emiratene ble derfor kjent som traktatstatene. Etter britene i 1968 besluttet å trekke seg ut av disse avtalene, formet traktatstatene føderasjonen FAE i 1971. Emiren av Abu Dhabi ble FAEs første president, og i ettertid har det vært praksis at Abu Dhabis emir også fyller rollen som føderasjonens leder. Dermed ble Abu Dhabi den provisoriske hovedstaden i FAE og på tidlig 1990-tallet ble byen erklært permanent hovedstad.

Abu Dhabi fikk en større økonomisk betydning etter olje ble funnet i emiratet i 1958. Inntektene fra den nye oljerikdommen gjorde det mulig å modernisere byen. Denne prosessen fikk likevel en treg start på grunn av den konservative politikken til Sheikh Shakhbut ibn Sultan Al Nahyan. I 1966 ble Sheikh Shakhbut avsatt og erstattet med sin yngre bror Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Under hans lederskap ble veiene utbygget og boliger, hoteller og nye statlige bygg oppført. Elektrisitet, rennende vann og kloakksystem ble installert i byen.

På tross av en liten lokal befolkning har Abu Dhabi i løpet av kort tid utviklet seg til å bli en moderne storby. Dette har blant annet vært mulig ved bruk av importert arbeidskraft. I 2016 bestod rundt 80 prosent av befolkningen i emiratet av utenlandske arbeidere, hovedsakelig fra Sør-Asia, men også fra andre arabiske land og Europa. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, blant andre Human Rights Watch, har kritisert arbeidsforholdene til utenlandske arbeidere i FAE.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg