Seinen (elv)

Seinen
Seinen i Paris. Utsikt mot høyre bredd.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Rouen
Seine er farbar for store skip til Rouen. Her fra Armada de Rouen i 2019, en stor festival hvor blant annet seilskuter fra hele verden kommer til byen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Seinen er en elv i Frankrike som er 776,6 km lang. Den renner gjennom Paris og Rouen før den renner ut i Den engelske kanal ved Le Havre.

Faktaboks

Uttale
sɛn
Også kjent som
På norsk Seinen I antikken kalt Sequana

Elven har sitt utspring i Plateau de Langres, 30 km nordvest for Dijon, 471 meter over havet, og renner mot nordvest gjennom landskapene Champagne, Île-de-France og Normandie. Den munner ut i Den engelske kanal i et 30 km langt estuar. Ved Paris opptar Seinen elven Marne. Viktigste bielver ovenfor Paris er Aube og Yonne, Oise og Eure nedenfor.

Seinen har et dreneringsområde på 85 860 km2, nesten 1/6 av Frankrikes areal, og området ferdes av størstedelen av Frankrikes elve- og kanaltrafikk. Viktigste elvehavner er Paris og Rouen. En rekke viktige kanaler forbinder Seinen med industriområdene i nord og øst. Elven er farbar de nederste 540 km. 10 000-tonnere kan gå til Rouen, mindre skip (vel 1000 tonn) til Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg