Jean Auguste Dominique Ingres, fransk maler. Han mottok avgjørende inntrykk fra antikken i sin ungdom i Toulouse, elev av Jacques Louis David.

Ingres ble Davids arvtager i Frankrike og klassisismens representant under kampen mot Eugène Delacroix og de øvrige romantikere. Han mente at forbildene måtte hentes i naturen; men man skulle velge det beste i naturen og ikke la seg rive med av pasjoner som kunne forstyrre harmonien. Motivene valgte han fortrinnsvis fra den gresk-romerske idéverden, for eksempel Homers apoteose (1827), Stratonikes død, (1842), Kilden (1856) og så videre. Disse motivene gav ham full anledning til å dyrke menneskelegemet, og i en serie kvinneskildringer har han gitt noe av sitt beste som maler, for eksempel Badende kvinne (1808) og i skildringer som Hvilende odalisk (1814) og Francesca da Rimini (1819). Disse bildene viser også hans interesse for Orienten, et motiv han i likhet med de romantiske malere følte en brennende interesse for.

Når Ingres likevel står som senklassisismens fører, er det først fordi han i sin lære bekjempet fargen til fordel for linjen. Han dyrket denne med stort talent; til sine tider foretok han anatomiske proporsjonsforskyvninger for linjerytmens egen skyld. Hans strøk var dessuten glatt og tynt og hadde ikke noe av romantikernes frihet og impasto. Men i enkelte av hans portretter kommer hans koloristiske begavelse til sin rett, for eksempelw Mme og Mlle Rivière (1805) og Den skjønne Zélie (1806).

Ingres er en av 1800-tallets betydeligste kunstnere og danner overgangen fra klassisisme til realisme. Samtidig peker han fremover i kraft av sin klarhet og tilkjempede ro; både Edgar Degas, Paul Gauguin og Nabis-gruppen mottok inntrykk fra ham, like til 1920-årenes «nye saklighet» med dens klassisistiske tendenser. Av den kolossale mengde tegninger han etterlot seg, eier Ingres-museet i hans fødeby Montauban ca. 5000.

  • ifkin, Adrian: Ingres then, and now, 2000 (Re visions), isbn 0-415-06698-0, Finn boken
  • Vigne, Georges: Ingres, 1995, isbn 0-7892-0060-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.