Faktaboks

Versailles
Uttale
vɛrsˈaj
Versailles

Versailles-slottets fasade mot parken.

Av .

Slottet i Versailles

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Versailles er en by i Frankrike, i regionen Île-de-France, hovedstad i departementet Yvelines, 23 kilometer sørvest for Paris. Byen har 84 808 innbyggere (2019).

Geografi

Versailles er en forstad til Paris, og et stort flertall av de yrkesaktive er sysselsatt i tjenesteytende næringsvirksomhet. Universitetet i byen, L’université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines, ble grunnlagt i 1991.

Versailles-slottet

Byen er regelmessig regulert med brede gater og trebeplantede avenyer. Den store plassen Place d'Armes ligger ved det verdensberømte slottet i Versailles, som ble oppført av Ludvig 13. og kraftig utvidet av Ludvig 14. Byen er bispesete; katedralen Saint-Louis ble påbegynt i 1742 og fullført i 1754.

Historie

Den nordamerikanske frihetskrigen ble avsluttet ved freden i Versailles i 1783, likeså den fransk-tyske krigen ved preliminærfreden i februar 1871, etter at kong Vilhelm av Preussen i januar var utropt til tysk keiser. Fra oktober 1870 til mars 1871 var Versailles sete for det tyske hovedkvarter, fra 1871 til 1875 for den franske regjeringen og fra 1871 til 1879 for nasjonalforsamlingen.

Versailles-traktaten ble undertegnet i Versailles 28. juni 1919, og avsluttet første verdenskrig mellom de allierte og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg