The Archangel Gabriel appears to the Prophet Daniel
Engelen Gabriel forklarer synene Daniel får se.
The story of Daniel and the Three Youths in the Fiery Furnace
Hendelser i Daniels bok.

Daniel er hovedkarakter i Daniels bok, et skrift i Den hebraiske bibelen/Det gamle testamentet. Han regnes som en profet. I boka tyder han drømmer og har syner om det som i bokas framstilling er framtidige hendelser.

Daniels fromhet og gudstro har blitt brukt som eksempel til etterfølgelse i jødisk og kristen tradisjon.

Fortellinger om Daniel

I Daniels bok finner vi flere fortellinger om Daniel. Som ung gutt blir han og flere andre bortført fra Jerusalem til Babylon for å læres opp til å gå inn i kongerikets administrasjon. Gud gir Daniel og de tre vennene hans – Hananja, Misjael og Asarja – evner slik at de utmerker seg, ikke bare blant de unge guttene, men de overgår alle kongens vismenn.

To fortellinger handler om hvordan Daniel tyder kong Nebukadnesars drømmer. Han er den eneste av kongens rådgivere som er stand til dette, og blir belønnet med en høy rang ved kongens hoff. I en av fortellingene holder kong Belsasar et stort festmåltid for stormennene sine. Under festen kommer han på å hente gull- og sølvkar som han hadde tatt fra tempelet i Jerusalem. Da dukker det opp fingre som skriver på veggen. Daniel er den eneste som kan tyde skriften og hva den betyr. Kongen belønner Daniel selv om ordene på veggen spår at kongen og riket hans skal gå til grunne.

Den kanskje best kjente fortellingen om Daniel er da han blir kastet i løvehulen. Denne fortellingen finner, ifølge Daniels bok, sted under kong Dareios’ regjeringstid. Daniels framgang ved kongens hoff skaper misunnelse hos andre hoffmedlemmer. Hoffmedlemmene legger en plan for å bli kvitt Daniel. De vil bruke hans fromhet mot ham ved å lokke kongen til å vedta en lov som bare tillater undersåttene å tilbe ham selv. Den som ikke adlyder skal kastes i en løvehule. Deretter spionerer hoffmennene på Daniel som fortsetter å be til sin gud. Kongen blir fortvilet når han får vite at loven har rammet Daniel, men må stå ved sitt ord. Daniel overlever natten i løvehulen og kongen må innrømme at Daniels gud er den sanne gud.

I en fortelling som blir regnet som et tillegg til Daniels bok, møter vi Susanna. Hun blir falskt anklaget for ekteskapsbrudd og blir nesten henrettet. Daniel avslører komplottet i siste liten og redder Susanna. En annen fortelling, som også blir regnet som et tillegg, handler om Daniel som overbeviser kongen om at hebreernes gud er den eneste levende guden. Babylonernes guder, Bel og en drage, er falske guder.

Fortellingene om Daniel som drømmetyder og profet gjorde ham til en passende mottaker av apokalyptiske visjoner, slik vi finner i Daniels bok kapittel 7–12. Se Daniels bok for kort innføring i disse synene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg