Nasjonalmuseet har en stor kunstsamling.
/Nasjonalmuseet.
Lisens: Brukerspesifisert

En kunstsamling er et utvalg av kunstgjenstander som er anskaffet og katalogisert av en privat eller offentlig institusjon eller av en privatperson, ofte ved hjelp av eksperter.

Faktaboks

Også kjent som

samling, malerisamling

Samleobjekter

Fra et trappeløp i Villa Stenersen, Tuengen allé, Oslo. Fotografiet viser kunstverk som var del av Rolf Stenersens store kunstsamlinger.
/Oslo Museum.

Både kunstmuseenes samlinger og private kunstsamlinger er ofte konsentrert om maleri, skulptur, tegning og grafikk. Museale og private kunstsamlinger inkluderer dessuten fotokunst og ny mediekunst.

En kunstsamling bygges helst opp med stramme kriterier for hvordan samlingen skal profileres med hensyn til type kunst og epoke.

Andre samleobjekter

Ekebergparken (C. Ludens Ringnes Stiftelse), skulpturen Ekeberg Pavilion, 2013, av Dan Graham.
/Public Domain.

Nasjonale kunstmuseer har ansvar for den materielle kulturens ytringsformer. Slike museer, men også enkelte private kunstsamlinger, inkluderer gjenstander som er designet eller industri-designet. Det samme gjelder kunsthåndverk, tekstilkunst og haute couture, samt arkitektur (tegninger og modeller).

Spesielle samleobjekter

Fra Munchsalen, Thielska Galleriet, Blockhusudden utenfor Stockholm. Finansmannen Ernest Thiel bygget opp en stor kunstsamling som i dag eies og driftes av den svenske stat og en stiftelse.
/Public Domain.

Noen samleobjekter faller utenfor hva kunstmuseer vanligvis tar hånd om. Det kan gjelde bøker, noteblad og grammofonplater eller mynter og frimerker. Slike gjenstander blir tatt vare på av biblioteker og universiteter.

Private kunstsamlere konsentrerer seg først og fremst om billedkunst. Men enkelte private samlere, som opererer med et utvidet mandat, kan ha mange slags samleobjekter i porteføljen.

Private kunstsamlinger

Astrup Fearnley Museet (Astrup Fearnley Samlingen), Tjuvholmen, Oslo, tegnet av Renzo Piano.
/Public Domain.

Prisnivået ligger høyt for de fleste kunstobjekter, særlig for kunst før 1900. Det har ført til at private kunstsamlinger er konsentrert om objekter (særlig billedkunst) fra 1900- og 2000-tallet. Kostnader knyttet til oppbevaring og konservering kan virke begrensende.

Motivasjon

Peggy Guggenheim Collection, Canal Grande, Venezia. Peggy Guggenheims kunstsamling med moderne kunst blir i dag driftet som privat kunstmuseum av Solomon R. Guggenheim Foundation.
/Public Domain.

En privat kunstsamling kan være bygget opp som en finansiell plassering, altså en slags investering. Interesse for kunst kan være en annen motiverende faktor. En kunstsamling kan tilføre eieren kulturell kapital.

Kunstmuseenes samlinger

Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden i Bærum, inneholder kunstsamlingen til Sonja Henie og Niels Onstad, samt kunstsamlingen til Haaken Christensen.
/Riksantikvaren.

Kunstmuseene i Norge har egne budsjetter som brukes til å erverve eldre og nyere kunst.

En viktig oppgave for kunstmuseene er å overvåke kunstutstillinger og auksjoner. Innkjøp av historisk kunst har som formål å fylle ut mangler i eksisterende kunstsamlinger.

Trender, innkjøp og gaver

Kunstmuseene har til oppgave å kartlegge trender. Kriterier for innkjøp blir debattert fortløpende.

Kunstmuseene i Norge eier og drifter et bredt spekter av samlinger. Disse er satt sammen av egne innkjøp, testamentariske gaver, donasjoner og deponerte kunstverk.

Norske kunstsamlinger frem til 1920-årene

Nasjonalgalleriet i Universitetsgaten i Oslo har vært mottager av mange donasjoner og testamentariske gaver, inklusive deponerte kunstverk, helt siden 1800-tallet. Nasjonalmuseet ved Rådhusplassen og Aker brygge kan bli mottager på tilsvarende vis, men må muligens konkurrere med regionale kunstmuseer.
/Oslo Museum.

Frem til 1920-årene var det få kunstsamlere i Norge. Noen av de viktigste var Sophus Larpent, Olaf Schou og Christian Langaard. Deres samlinger ble i stor grad overført til Nasjonalgalleriet (Nasjonalmuseet). Disse samlingene inneholder kunstverk fra antikken, italiensk renessanse og periodene frem til Edvard Munch.

Kunstsamlinger i offentlige og private museer

Andre private kunstsamlinger

Interiør fra en kunstsamling, olje på lerret, 60x76 cm., malt av Per Hillström den eldre, annen halvdel av 1700-tallet. Dette er et værelse med kunst som tilhører en formuende familie. Ved bordet sitter en kvinne og tegner etter skulpturene, en virksomhet som på dette tidspunkt var nærmest like vanlig som å lese for de øvre sjikt av befolkningen.
Nationalmuseum, Stockholm.
 • Stein Erik Hagen (Canica Kunstsamling, eldre kunst og moderne kunst)
 • Erling Neby (Erling Neby Collection, nonfigurativ kunst)
 • Petter Olsen (Ramme billedgalleri, eldre kunst)

Hoteller

Flere kunstsamlinger blir anvendt som utsmykning av hoteller. Det gjelder eksempelvis Britannia Hotel.

Banker og bedrifter

Flere norske banker og bedrifter eier kunstsamlinger som fortrinnsvis blir stilt ut i virksomhetenes lokaler. Det gjelder for eksempel Equinor Art Collection, Storebrand Kunstsamling, Telenor Art Collection, samlingen til Norsk Hydro og Nordea Kunstsamling.

Sparebankstiftelsen DnB eier og låner ut kunstverk til private og offentlige kunstutstillinger og museer.

Institusjonelle samlinger

Plass foran Niels Treschows hus, Universitetet i Oslo. Aase Texmon Ryghs skulptur Brutt form (1981, satt opp etter 2000) er del av kunstsamlingen til Universitetet i Oslo.
/Riksantikvaren, Oslo.

Flere universiteter i Norge eier og drifter kunstsamlinger. Kunstsamlingen til Universitet i Oslo er plassert i kontorer og fellesrom.

Stortingets kunstsamling inneholder et bredt utvalg av fortrinnsvis norsk kunst.

De kongelige samlinger, som eies av Det norske kongehus, omfatter et bredt spekter av kunstgjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Brun, Hans-Jacob (2006). Øyenvitne. Christian Bjellands samling. Oslo: Press
 • Daydreams, nightmares. Verker fra Tor Juul´s samling (2007). Oslo
 • Figved, Inger M. Lorange & Vilberg, Gro (2000). Kunst i Stortinget. Oslo: Stortinget
 • Greve, Sophie Olsvold et al. (2013). The Orkla Collection. Selected Works. Oslo: Orkla
 • Gjesssing, Steinar et al. (2024). Tangen-samlingen/The Tangen Collection. Oslo: Orfeus Publishing
 • Hellandsjø, Karin (2011). The Erling Neby Collection. Milano: Skira, Henie Onstad Art Centre
 • Hellandsjø, Kari (2012). Landskap og rom. Utvalg fra H.M. Dronning Sonjas kunstsamling. Høvikodden: Henie-Onstad kunstsenter
 • Hoff, Svein Olav red. (2009). Jon Doblougs samling. Oslo: Labyrinth Press
 • Huitfeldt, Johanne (1990). General Munthe. Eventyrer og kunstsamler i det gamle Kina. Oslo: C. Huitfeldt
 • Jensen, Jens R. & Våga, Bjarne red. (2008). From the StatoilHydro Art Collection. Stavanger: StatoilHydro
 • Kagge, Erling (2015). Kunsten å samle kunst. Oslo: Kagge
 • Messel, Nils (2020). Den stangske samling. Jørgen Breder Stangs franske bilder. Oslo: Messel forlag
 • Skedsmo, Tone (1987). Olaf Schous gaver til Nasjonalgalleriet. Uddevalla: Nasjonalgalleriet
 • Solhjell, Dag (2019). "Norske kunstforeningers kunstsamlinger på 1800- og tidlig 1900-tallet – en historisk oversikt og bibliografi". Norsk museumstidsskrift, vol. 5, nr. 1, s. 65-77
 • Thorud, Svein (2007). Høydepunkter fra DnB NORs kunstsamling. 1846-2006. Oslo: Messel forlag
 • Toft-Eriksen, Lars red. (2013). Fra Munch til Slettemark. 200 kunstverk fra en norsk privatsamling. Oslo: Munch-museet
 • Uberg, Ulla & Mørstad, Erik red. (2008). Kunst fra 100 rom. Verk fra Universitetet i Oslos kunstsamling. Oslo: Universitetet i Oslo
 • Urnes, Jon Fredrik (2002). Kunst i storforetakenes tid. Om corporate collecting, næringslivets kunstsamling og kunstpolitikk. Bergen: Fagbokforlaget
 • Veiteberg, Jorunn (2019). Å samla kunst. Samlingsutvikling ved norske kunstmuseum på 2000-talet. Oslo: Kulturrådet
 • Wagner, Ethan & Wagner, Thea Westreich (2013). Collecting Art for Love, Money and More. London: Phaidon Press
 • Zorloni, Alessia (2016). Art Wealth Management. Managing Private Art Collections. Cham: Springer International Publishing AG

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg