Théodore Géricault

Faktaboks

Théodore Géricault
Uttale
ʒerikˈå
Født
1791
Død
1824
De overlevende fra Medusa er ett av Théodore Géricaults hovedverk. 1818–1819.

Théodore Géricault var en fransk maler og litograf. Sammen med Eugéne Delacroix innledet han romantikken i malerkunsten.

Hans rytterbilde Chasseur au cheval (Louvre-museet) vakte stor oppsikt på Salon de Paris i 1812 ved sin djervhet og friskhet. Han beundret Rubens og andre barokkunstnere, ble så under et opphold i Firenze og Roma i 1816–1817 inspirert av antikken og særlig av Michelangelo.

Hans hovedverk, De overlevende fra Medusa (1818–1819, Louvre-museet), er inspirert av en samtidshendelse og regnes som innledningen til romantikken i Frankrike. Etter et besøk i Storbritannia, introduserte han de britiske malernes koloritt i fransk kunst, for eksempel i maleriet Veddeløpet i Epsom (1821, Louvre). Som regel gav Géricault seg ikke tid til å male større komposisjoner eller helt fullførte bilder. I sine utkast fra veddeløpsbanen og i sine litografier var han imidlertid en forløper for Honoré Daumier og Edgar Degas i gjengivelsen av bevegelse. Han var selv en ivrig rytter og døde etter en rideulykke. Morbide trekk i hans kunst kommer til syne i hans siste arbeider av gale og halshugde.

Géricault utførte noen få skulpturer som i sin skissemessighet og dynamiske bevegelse peker frem mot Auguste Rodin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg