Théodore Géricault

Faktaboks

Théodore Géricault
uttale:
ʒerikˈå
født:
1791
død:
1824
De overlevende fra Medusa er ett av Théodore Géricaults hovedverk. 1818–1819.

Théodore Géricault var en fransk maler og litograf. Sammen med Eugéne Delacroix innledet han romantikken i malerkunsten.

Hans rytterbilde Chasseur au cheval (Louvre-museet) vakte stor oppsikt på Salon de Paris i 1812 ved sin djervhet og friskhet. Han beundret Rubens og andre barokkunstnere, ble så under et opphold i Firenze og Roma i 1816–1817 inspirert av antikken og særlig av Michelangelo.

Hans hovedverk, De overlevende fra Medusa (1818–1819, Louvre-museet), er inspirert av en samtidshendelse og regnes som innledningen til romantikken i Frankrike. Etter et besøk i Storbritannia, introduserte han de britiske malernes koloritt i fransk kunst, for eksempel i maleriet Veddeløpet i Epsom (1821, Louvre). Som regel gav Géricault seg ikke tid til å male større komposisjoner eller helt fullførte bilder. I sine utkast fra veddeløpsbanen og i sine litografier var han imidlertid en forløper for Honoré Daumier og Edgar Degas i gjengivelsen av bevegelse. Han var selv en ivrig rytter og døde etter en rideulykke. Morbide trekk i hans kunst kommer til syne i hans siste arbeider av gale og halshugde.

Géricault utførte noen få skulpturer som i sin skissemessighet og dynamiske bevegelse peker frem mot Auguste Rodin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg