Faktaboks

Ferdousi
med tilnavnet Firdausi (den paradisiske)
Uttale
firdˈausi
Født
935
Død
1020
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
 Shâhnâme
Side fra boken Shâhnâme (Kongeboken) som viser Fat'h Ali Shah (ca 1810-1840). Siden er en av tre som finnes på Louvre-museet. Bildet er laget av vannfarger, blekk og gull på papir.

Framstilling av djevelen i en illustrasjon til det persiske verket Shâhnâme, Kongeboken, av Ferdousi fra 1010. Illustrasjonen er fra en utgave fra 1500-tallet.

Ferdousi var en persisk dikter. Han stammet fra Khorasan i Øst-Iran, hvor han tilhørte den gamle landadel. I sin diktergjerning søkte han støtte hos den tyrkiske erobrer Mahmud av Ghazni, som ved sitt hoff samlet diktere og lærde, men her falt han i unåde og måtte flykte.

Firdausis hovedverk Shahname (Kongeboken) ble avsluttet i 1010. Den består av over 50 000 dobbeltvers og forteller i kronologisk ordnede episoder Irans historie fra verdens skapelse via sagntiden og frem til arabernes erobring og sasaniderrikets fall. Et slikt nasjonalt heltedikt var allerede påbegynt av en eldre dikter, Dakiki, og dette har Firdausi benyttet, men for øvrig har han støttet seg til eldre episk diktning og sagn. En sentral stilling i Shahname har persernes nasjonalhelt, Rustam. I en av diktets mest berømte episoder fortelles det om den tvekamp hvor Rustam uvitende dreper sin sønn, Suhrab. Shahname er preget av ridderskapets og føydalismens ånd, og kravet om vasallens ubrytelige troskap mot sin herre. Både som diktverk og ved sin sterke patriotisme har det vunnet en stilling i persisk litteratur som kan minne om de homeriske dikts i den greske.

Et dikt om Yusuf og Zulaikha (Potifars hustru) blir også tilskrevet Firdausi, sannsynligvis med urette.

Utvalgte avsnitt av Shahname er oversatt til dansk ved Arthur Christensen: Firdausis Kongebog (1931); en forkortet oversettelse til engelsk ved Reuben Levy: The Epic of the Kings (1967).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg