Haider al-Abadi, irakisk ingeniør og politiker; i august 2014 anmodet om å danne ny regjering i Irak; utpekt til statsminister av landets parlament i september samme år.

al-Abadi fikk sin videregående utdanning ved al-Markaziya-skolen i Bagdad, Irak, og ble deretter utdannet elektroningeniør fra det tekniske universitetet i Bagdad (1975), og med eksamen (PhD) fra Universitetet i Manchester, Storbritannia (1981). Mens han studerte i utlandet ble to av hans brødre i 1980 henrettet av det daværende irakiske regimet under ledelse av Saddam Hussein. Han sluttet seg til Dawa-partiet i 1967, og ble i 1977 dets leder i London; fra 1979 medlem av partiets sentrale ledelse.

Under sitt eksil i Storbritannia arbeidet al-Abadi i næringslivet, blant annet med utvikling av transportsystemer. Etter den USA-ledende invasjonen av Irak i 2003 vendte han tilbake til hjemlandet, og ble statsråd for kommunikasjoner i overgangsregjeringen (Coalition Provisional Authority, CPA), som representant for Dawa. Fra 2005 var al-Abadi innvalgt medlem av Iraks nasjonalforsamling, og ledet dets komité for økonomi og gjenoppbygging. Samme år ble han utpekt til rådgiver for statsminister Ibrahim al-Jaafari. Gjenvalgt til parlamentet i 2010, og ledet fra 2013 dets finanskomité, til han i 2014 ble anmodet av landets nye president, Fuad Masum, om å danne ny regjering etter den sittende statsminister, Nouri al-Maliki. Han ble formelt utpekt som statsminister av nasjonalforsamlingen 8. september 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.