Haider al-Abadi

Faktaboks

Haider al-Abadi

Haider al-Abbadi

Født
1952, Bagdad, Irak

Haider al-Abadi, irakisk ingeniør og politiker; i august 2014 anmodet om å danne ny regjering i Irak; utpekt til statsminister av landets parlament i september samme år.

al-Abadi fikk sin videregående utdanning ved al-Markaziya-skolen i Bagdad, Irak, og ble deretter utdannet elektroningeniør fra det tekniske universitetet i Bagdad (1975), og med eksamen (PhD) fra Universitetet i Manchester, Storbritannia (1981). Mens han studerte i utlandet ble to av hans brødre i 1980 henrettet av det daværende irakiske regimet under ledelse av Saddam Hussein. Han sluttet seg til Dawa-partiet i 1967, og ble i 1977 dets leder i London; fra 1979 medlem av partiets sentrale ledelse.

Under sitt eksil i Storbritannia arbeidet al-Abadi i næringslivet, blant annet med utvikling av transportsystemer. Etter den USA-ledende invasjonen av Irak i 2003 vendte han tilbake til hjemlandet, og ble statsråd for kommunikasjoner i overgangsregjeringen (Coalition Provisional Authority, CPA), som representant for Dawa. Fra 2005 var al-Abadi innvalgt medlem av Iraks nasjonalforsamling, og ledet dets komité for økonomi og gjenoppbygging. Samme år ble han utpekt til rådgiver for statsminister Ibrahim al-Jaafari. Gjenvalgt til parlamentet i 2010, og ledet fra 2013 dets finanskomité, til han i 2014 ble anmodet av landets nye president, Fuad Masum, om å danne ny regjering etter den sittende statsminister, Nouri al-Maliki. Han ble formelt utpekt som statsminister av nasjonalforsamlingen 8. september 2014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg