Faktaboks

Fuad Masum
Født
1938, Koya, Irak
Fuad Masum (2014)
Iraks president Fuad Masoum under en pressekonferanse i Bagdad i september 2014 som han holdt sammen med den franske presidenten François Hollande. Temaet for deres møte var humanitær og militær bistand for kampen mot IS.
Av /Reuters/NTB.

Fuad Masum er en irakisk jurist og politiker som var Iraks president fra 24. juli 2014 til 2. oktober 2018. Som kurder var han den andre ikke-arabiske presidenten av Irak, og etterfulgte Jalal Talabani, som også var kurdisk. Masum regnes som en moderat, liberal politiker.

Masum vokste opp i en familie med flere religiøse lærde. Han studerte islam ved flere skoler i irakiske Kurdistan, juss og islamsk lovgivning ved Universitetet i Bagdad, og islamsk filosofi ved Al-Azhar-universitetet i Kairo i Egypt. Han underviste ved Universitetet i Basra fra 1968. Under studietiden i Kairo engasjerte han seg i politikk innenfor den kurdiske nasjonale bevegelsen.

Han sluttet seg først til det irakiske kommunistpartiet i 1962, men gikk senere over til Kurdistans demokratiske parti (KDP), og representerte dette i Basra. Han var i 1975 med på å danne Patriotic Union of Kurdistan (PUK) sammen med blant andre Talabani. Masum var partiets representant i Syria, deretter i Storbritannia. I 1992 ble han valgt til irakiske Kurdistans første statsminister.

Etter den USA-ledede invasjonen av Irak under krigen i 2003 var han en del av den kurdiske delegasjonen som deltok i etableringen av nye politiske institusjoner, og deltok i utvalget som utarbeidet utkast til ny grunnlov. I 2010 ble han lederen av det irakiske parlamentet, og i 2014 ble han valgt til Iraks president. Han utnevnte en ny statsminister, Haider al-Abadi, etter at den omstridte sittende statsministeren Nouri al-Maliki ble møtt med press fra egen parti og internasjonale ledere om å gå av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg