Fuad Masum

Faktaboks

Fuad Masum
Født
1938, Koya, Irak
Fuad Masum (2014)
Iraks president Fuad Masoum under en pressekonferanse i Bagdad i september 2014 som han holdt sammen med den franske presidenten François Hollande. Temaet for deres møte var humanitær og militær bistand for kampen mot IS.
Av /Reuters/NTB.

Artikkelstart

Fuad Masum er en irakisk jurist og politiker som var Iraks president fra 24. juli 2014 til 2. oktober 2018. Som kurder var han den andre ikke-arabiske presidenten av Irak, og etterfulgte Jalal Talabani, som også var kurdisk. Masum regnes som en moderat, liberal politiker.

Masum vokste opp i en familie med flere religiøse lærde. Han studerte islam ved flere skoler i irakiske Kurdistan, juss og islamsk lovgivning ved Universitetet i Bagdad, og islamsk filosofi ved Al-Azhar-universitetet i Kairo i Egypt. Han underviste ved Universitetet i Basra fra 1968. Under studietiden i Kairo engasjerte han seg i politikk innenfor den kurdiske nasjonale bevegelsen.

Han sluttet seg først til det irakiske kommunistpartiet i 1962, men gikk senere over til Kurdistans demokratiske parti (KDP), og representerte dette i Basra. Han var i 1975 med på å danne Patriotic Union of Kurdistan (PUK) sammen med blant andre Talabani. Masum var partiets representant i Syria, deretter i Storbritannia. I 1992 ble han valgt til irakiske Kurdistans første statsminister.

Etter den USA-ledede invasjonen av Irak under krigen i 2003 var han en del av den kurdiske delegasjonen som deltok i etableringen av nye politiske institusjoner, og deltok i utvalget som utarbeidet utkast til ny grunnlov. I 2010 ble han lederen av det irakiske parlamentet, og i 2014 ble han valgt til Iraks president. Han utnevnte en ny statsminister, Haider al-Abadi, etter at den omstridte sittende statsministeren Nouri al-Maliki ble møtt med press fra egen parti og internasjonale ledere om å gå av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg