Ansar al-islam, militant kurdisk islamsk ekstremistgruppe som i perioden 2001 til 2003 kjempet mot andre kurdiske partier i Nord-Irak. Ansar al-Islam motsatte seg den ikke-religiøse samfunnsordenen som Kurdistans patriotiske union (PUK) og Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) står for, og gjennomførte flere massakrer.

I sine velmaktsdager disponerte Ansar al-Islam omkring 600 soldater som behersket et lite område med noen få landsbyer på grensa mellom Iran og Irak. Gruppa ble fordrevet derfra i 2003 av PUKs milits med støtte fra amerikanske fly. Gruppa ble tidligere ledet av Mulla Krekar (angivelig fra 20. desember 2001 til 17. mai 2002), se Krekar-saken.

Ansar al-Islam fikk i januar 2003 status som internasjonal terroristgruppe da Bush-administrasjonen la fram påstander om at gruppa inngår i al-Qaida-nettverket (se Qaida, al-). Ifølge amerikanerne utgjorde Ansar al-Islam dessuten et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Husseins regime. Ifølge amerikansk etterretning var flere medlemmer av Ansar al-Islam i kontakt med irakske agenter, og noen av Saddam Husseins agenter skulle dessuten ha greid å infiltrere organisasjonen. Gruppa ble også beskyldt for å ha eksperimentert med kjemisk krigføring.

Andre kilder, bl.a. NUPI, mener at Ansar al-Islam ikke er en internasjonal terroristgruppe, men har en helt lokal agenda i Nord-Irak. Kun et fåtall personer skal sympatisere med al-Qaida, og i den grad det er en slags kontakt mellom organisasjonene, skjer det trolig på dette nivået.

Etter den amerikanske invasjonen regrupperte Ansar al-Islams milits seg i organisasjonen Ansar al-Sunnah, som har vært aktiv i både sunni-arabiske og kurdiske områder. 1. februar 2004 aksjonerte selvmordsbombere i hovedkvarterene til begge de to store kurdiske partiene KDP og PUK. Eksplosjonene som drepte over hundre personer, tildels framtredende politikere, ble i en erklæring sagt å være gjennomført "til støtte for våre brødre i Ansar al-Islam".

Ansar al-Sunnah skiftet i 2008 navn tilbake til Ansar al-Islam.

13 påståtte medlemmer av Ansar al-Islam ble hengt i den kurdiske regionhovedstaden Erbil i 2006.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. august 2009 skrev Jan Bojer Vindheim

det blir helt feil å hevde at ansar al-islam "kjemper om makta" i irakisk kurdistan. Dette er en helt marginal gruppe, som aldri har kontollert mere enn noen få landsbyer på grensa til Iran, og som er dypt hatet i den kurdiske befolkningen.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.