Ansar al-islam

Ansar al-islam, militant kurdisk salafistisk gruppe opprettet i september 2001. Gruppen har siden kjempet mot andre kurdiske partier i Nord-Irak og i økende grad også mot den irakiske staten. Ansar al-Islam motsatte seg den ikke-religiøse samfunnsordenen som Kurdistans patriotiske union (PUK) og Kurdistans demokratiske parti (KDP) står for, og gjennomførte flere massakrer. Gruppen har hatt nære bånd til og fått støtte fra Al-Qaida og Iran.

Opprinnelse

Ansar al-Islam ble til ved at flere grupper slo seg sammen, deriblant den kurdiske Hamas, Tawhid, Jund al-islam og Den andre Soran-enheten (Second Soran Unit). Disse gruppene var utbrytere fra det legale kurdiske partiet Den islamske bevegelsen i Kurdistan (IMK).

I sine velmaktsdager disponerte Ansar al-Islam omkring 600 soldater som behersket et lite område med noen få landsbyer på grensa mellom Iran og Irak. Gruppa ble fordrevet derfra i 2003 av PUKs milits med støtte fra amerikanske fly. Gruppa ble tidligere ledet av Mulla Krekar (angivelig fra 20. desember 2001 til 17. mai 2002), se Krekar-saken.

Status som terrororganisasjon

Ansar al-Islam fikk i januar 2003 status som internasjonal terroristgruppe da Bush-administrasjonen la fram påstander om at gruppa inngår i al-Qaida-nettverket. Ifølge amerikanerne utgjorde Ansar al-Islam dessuten et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Husseins regime. Ifølge amerikansk etterretning var flere medlemmer av Ansar al-Islam i kontakt med irakske agenter, og noen av Saddam Husseins agenter skulle dessuten ha greid å infiltrere organisasjonen. Gruppa ble også beskyldt for å ha eksperimentert med kjemisk krigføring.

Andre kilder, blant annet NUPI, mener at Ansar al-Islam ikke er en internasjonal terroristgruppe, men har en helt lokal agenda i Nord-Irak. Kun et fåtall personer skal sympatisere med al-Qaida, og i den grad det er en slags kontakt mellom organisasjonene, skjer det trolig på dette nivået.

Omorganisering etter 2003

Etter den amerikanske invasjonen regrupperte Ansar al-Islams milits seg i organisasjonen Ansar al-Sunnah, som har vært aktiv i både sunni-arabiske og kurdiske områder. 1. februar 2004 aksjonerte selvmordsbombere i hovedkvarterene til begge de to store kurdiske partiene KDP og PUK. Eksplosjonene som drepte over hundre personer, tildels framtredende politikere, ble i en erklæring sagt å være gjennomført «til støtte for våre brødre i Ansar al-Islam». I 2006 ble 13 påståtte medlemmer av Ansar al-Islam hengt i den kurdiske regionhovedstaden Erbil.

Ansar al-Sunnah skiftet i 2007 navn tilbake til Ansar al-Islam.

Lojalitet til IS

Ansar al-Islams forhold til Den islamske staten (IS) har vært skiftende og tvetydig: Gruppen har både kriget mot IS og vært en del av terrororganisasjonen. Det kom til sammenstøt mellom gruppene i Irak og Syria på slutten av 2013 og begynnelsen av 2014, men Ansar al-Islam snudde helt i august 2014 og erklærte sin lojalitet til IS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jan Bojer Vindheim

det blir helt feil å hevde at ansar al-islam "kjemper om makta" i irakisk kurdistan. Dette er en helt marginal gruppe, som aldri har kontollert mere enn noen få landsbyer på grensa til Iran, og som er dypt hatet i den kurdiske befolkningen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg