Ansar al-islam, militant kurdisk salafistisk gruppe opprettet i september 2001. Gruppen har siden kjempet mot andre kurdiske partier i Nord-Irak og i økende grad også mot den irakiske staten. Ansar al-Islam motsatte seg den ikke-religiøse samfunnsordenen som Kurdistans patriotiske union (PUK) og Kurdistans demokratiske parti (KDP) står for, og gjennomførte flere massakrer. Gruppen har hatt nære bånd til og fått støtte fra Al-Qaida og Iran.

Ansar al-Islam ble til ved at flere grupper slo seg sammen, deriblant den kurdiske Hamas, Tawhid, Jund al-islam og Den andre Soran-enheten (Second Soran Unit). Disse gruppene var utbrytere fra det legale kurdiske partiet Den islamske bevegelsen i Kurdistan (IMK).

I sine velmaktsdager disponerte Ansar al-Islam omkring 600 soldater som behersket et lite område med noen få landsbyer på grensa mellom Iran og Irak. Gruppa ble fordrevet derfra i 2003 av PUKs milits med støtte fra amerikanske fly. Gruppa ble tidligere ledet av Mulla Krekar (angivelig fra 20. desember 2001 til 17. mai 2002), se Krekar-saken.

Ansar al-Islam fikk i januar 2003 status som internasjonal terroristgruppe da Bush-administrasjonen la fram påstander om at gruppa inngår i al-Qaida-nettverket. Ifølge amerikanerne utgjorde Ansar al-Islam dessuten et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Husseins regime. Ifølge amerikansk etterretning var flere medlemmer av Ansar al-Islam i kontakt med irakske agenter, og noen av Saddam Husseins agenter skulle dessuten ha greid å infiltrere organisasjonen. Gruppa ble også beskyldt for å ha eksperimentert med kjemisk krigføring.

Andre kilder, blant annet NUPI, mener at Ansar al-Islam ikke er en internasjonal terroristgruppe, men har en helt lokal agenda i Nord-Irak. Kun et fåtall personer skal sympatisere med al-Qaida, og i den grad det er en slags kontakt mellom organisasjonene, skjer det trolig på dette nivået.

Etter den amerikanske invasjonen regrupperte Ansar al-Islams milits seg i organisasjonen Ansar al-Sunnah, som har vært aktiv i både sunni-arabiske og kurdiske områder. 1. februar 2004 aksjonerte selvmordsbombere i hovedkvarterene til begge de to store kurdiske partiene KDP og PUK. Eksplosjonene som drepte over hundre personer, tildels framtredende politikere, ble i en erklæring sagt å være gjennomført «til støtte for våre brødre i Ansar al-Islam». I 2006 ble 13 påståtte medlemmer av Ansar al-Islam hengt i den kurdiske regionhovedstaden Erbil.

Ansar al-Sunnah skiftet i 2007 navn tilbake til Ansar al-Islam.

Ansar al-Islams forhold til Den islamske staten (IS) har vært skiftende og tvetydig: Gruppen har både kriget mot IS og vært en del av terrororganisasjonen. Det kom til sammenstøt mellom gruppene i Irak og Syria på slutten av 2013 og begynnelsen av 2014, men Ansar al-Islam snudde helt i august 2014 og erklærte sin lojalitet til IS. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. august 2009 skrev Jan Bojer Vindheim

det blir helt feil å hevde at ansar al-islam "kjemper om makta" i irakisk kurdistan. Dette er en helt marginal gruppe, som aldri har kontollert mere enn noen få landsbyer på grensa til Iran, og som er dypt hatet i den kurdiske befolkningen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.