World Economic Forum, Verdens økonomiske forum, er en ikke-statlig internasjonal organisasjon, opprettet i 1971 som en stiftelse uten erverv som mål, med sete i Cologny, Genève, for å fremme samarbeid mellom verdens næringslivsledere og politikere om løsningen av globale problemer.

Initiativtaker var økonomiprofessor Klaus Schwab, som ennå er stiftelsens leder. WEF beskriver seg som en forening uten politiske, partiske eller nasjonale bindinger.

Virksomheten i WEF er konsentrert om årlige vintermøter i Davos, Sveits, der aktuelle globale spørsmål diskuteres.

World Economic Forum ledes av stiftelsens styre, der Klaus Schwab er formann. Medlemmene av WEF er 1000 av de største foretak i verden, som med sine medlemsavgifter finansierer driften. WEF arrangerer også hvert år aktiviteter med mer regionalt fokus rundt om i verden.

Professor Schwabs overbevisning er formulert i det han kalte «interessentprinsippet» (the stakeholder principle). Det går ut på at all næringsvirksomhet har et ansvar ikke bare overfor virksomhetens eiere, men også for de ansatte, kundene, leverandørene, myndighetene og samfunnet i videste forstand.

Ifølge WEFs egen nettside er tanken med de årlige fora i Davos – i tråd med dette – at diskusjonene skal lede til ny innsikt, og at innsikt skal lede til handling. Å påvirke handlingsprogrammene og virksomheten til næringsliv, nasjoner og samfunnsorganisasjoner er dermed det ytterste målet for WEFs virksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.