Børge Brende
Nordmannen Børge Brende er sjef for World Economic Forum siden 2017.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

World Economic Forum (WEF) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon, opprettet i 1971 som en ikke-kommersiell stiftelse. Organisasjonen har sitt hovedsete i Cologny i Genève i Sveits, og arbeider for å fremme samarbeid mellom verdens næringslivsledere og politikere om løsningen av globale problemer.

Faktaboks

Også kjent som

The European Management Forum (fra 1971 til 1987)

norsk: Verdens økonomiske forum, Davos-møtene

Historikk

Klaus Schwab
World Economic Forum er en ikke-statlig internasjonal organisasjon med årlige møter i Davos. WEF ble stiftet i 1971 av økonomiprofessor Klaus Schwab (til venstre), som her er i samtale med USAs tidligere president Bill Clinton.
Av /World Economic Forum.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

World Economic Forum ble stiftet i 1971 av økonomiprofessor Klaus Schwab, som fortsatt er styreleder for stiftelsen. Opprinnelig het organisasjonen The European Management Forum, men endret navn til World Economic Forum i 1987, da organisasjonen ble utvidet til å omfatte mange flere medlemsland og begynte å jobbe med globale problemstillinger.

Organisasjonen har vært en viktig plattform for dialog mellom land som har stått i konflikter med hverandre, slik som Hellas og Tyrkia, og Nord-Korea og Sør-Korea. WEF ble offisielt anerkjent som en internasjonal organisasjon i 2015, og beskriver seg selv som en partipolitisk og nasjonalt uavhengig forening.

Organisasjon

Virksomheten i WEF er konsentrert rundt det årlige møtet i Davos i Sveits. Her deltar opptil 3000 næringslivsledere, representanter fra sivilsamfunnsorganisasjoner og politikere for å diskutere globale spørsmål og etablere nye samarbeid.

WEF ledes av stiftelsens styre, der Klaus Schwab er styreleder. Norges tidligere utenriksminister Børge Brende er organisasjonens president siden oktober 2017. Medlemmene av WEF består av 1000 av verdens største foretak, som med sine medlemsavgifter finansierer driften av organisasjonen. WEF arrangerer også The Annual Meeting of the New Champions i Kina og The Annual Meeting of the Global Future Councils i De forente arabiske emirater. I tillegg står WEF for en rekke lokale og regionale aktiviteter hvert år.

Formål

Organisasjonen har som hovedmål at næringslivsledere, politikere og sivilsamfunn skal delta i et aktivt samarbeid for å finne løsninger på store globale utfordringer slik som menneskerettigheter og miljø. Disse tankene er tett knyttet til professor Schwabs grunnleggende overbevisning om at alle virksomheter i næringslivet har et ansvar ikke bare overfor sine eiere, men også for de ansatte, kundene, leverandørene, myndighetene og samfunnet i sin videste forstand.

Tanken med de årlige møtene i Davos at diskusjonene skal lede til ny innsikt og at innsikten skal lede til handling. Å påvirke handlingsprogrammene og virksomheten til næringslivsledere, nasjoner og samfunnsorganisasjoner er dermed det ytterste målet for WEFs virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg