Abu Ghraib-fengselet

Artikkelstart

Iraks største fengsel, ligger i den lille byen Abu Ghraib ved den internasjonale flyplassen utenfor Bagdad. Fengselet ble overtatt av USA etter invasjonen 2003. Opp mot 4000 irakiske fanger satt fengslet der, men USA løslot senere flere hundre av dem.

Fengselet ble verdenskjent da det ble avslørt at amerikanske soldater hadde torturert flere av de irakiske fangene. Sjokkerende bilder av fysiske og seksuelle overgrep gikk verden rundt og vekket avsky og harme. Bildene viste irakiske fanger som ble kledd nakne og truet med hunder og pistol. Den kvinnelige soldaten Lynndie England ble selve symbolet på fangemishandlingen; på noen av bildene holder hun en irakisk fange i hundelenke. Flere tusen irakere demonstrerte mot overgrepene. President George W. Bush ba om unnskyldning på arabisk fjernsyn, og sju amerikanske militærpolitisoldater ble tiltalt. Flere av de tiltalte hevdet at overordnede godkjente tortur i fengselet.

En rapport fra det amerikanske forsvaret som ble frigitt i august 2004, viste at 23 militære etterretningsfolk og fire sivile sikkerhetsfolk hadde utført handlinger som kunne føre til rettsforfølgelse. I rapporten innrømmet også forsvaret at enkelte av handlingen var å betrakte som tortur. En Pentagon-rapport viste at lignende overgrep skjedde i Afghanistan og på Guantanamo Bay på Cuba.

Også under Saddam-regimet var Abu Ghraib-fengselet beryktet. Flere tusen opposisjonelle skal ha blitt henrettet og torturert. I 2001 skal fengselet hatt så mange som 15 000 innsatte. Fengselet ble kalt «Saddams torturkammer».

Litteratur

  • Gourevitch, Philip: Stående ordre : på innsiden av Abu Ghraib, 2009, isbn 978-82-05-38319-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg