Faktaboks

François Hollande
Født
12. august 1954
François Hollande

François Hollande i juli 2011.

François Hollande
Av .
Lisens: CC BY 2.0

François Hollande er en fransk politiker som representerer Parti Socialiste. Han var president i Frankrike fra mai 2012 til 2017.

Politisk liv

Hollande stilte til valg til det franske parlamentet for første gang i 1981, som kandidat fra Corrèze. Han tapte kampen mot de konservatives kandidat Jacques Chirac, som senere skulle bli president. Da han forsøkte på nytt i 1988 ble Hollande valgt inn i parlamentet. Forsøket på å bli gjenvalgt i 1993 var imidlertid mislykket, men Hollande kom tilbake til parlamentet i 1997.

I 1997 ble også Hollande valgt til ny generalsekretær for det sosialdemokratiske Parti Socialiste (PS) etter Lionel Jospin, som samme år ble statsminister i Frankrike. De neste årene bygde Hollande seg opp en sterk posisjon i partiet, både de første årene PS var i regjering, og etter presidentvalget i 2002. Lionel Jospin trakk seg tilbake etter å ha tapt kampen om å gå videre til andre runde i presidentvalget for Jean-Marie Le Pen fra høyreekstreme Nasjonal Front, og Hollande ble Sosialistpartiets viktigste mann. På tross av opposisjon innad i partiet ble Hollande gjenvalgt som generalsekretær under partikongressen i 2003, og han ble sittende i posisjonen helt til 2008, da den gikk videre til Martine Aubry.

Hollande var borgermester i Tulle fra 2001 til 2008.

Presidentvalget i 2012

Han var Sosialistpartiets kandidat under presidentvalget i Frankrike 2012 , etter å ha vært en av seks kandidater da partiet høsten 2011 gjennomførte primærvalg for å bestemme hvem som er partiets presidentkandidat. Han fikk flere stemmer enn noen andre i første runde av primærvalget, deriblant sin tidligere samboer Ségolène Royal , som var partiets kandidat under presidentvalget i 2007.

Ingen av kandidatene fikk mer enn 50 prosent av stemmene under første runde av primærvalget. Hollande gikk med 39 prosent av stemmene videre til andre runde 16. oktober, der han sto opp mot sin etterfølger som generalsekretær Martine Aubry, som fikk 30 prosent av stemmene.

Andre runde endte med seier til Hollande, med nær 57 prosent av stemmene, mot 43 prosent for Martine Aubry.

Hollande fikk 28,63 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget i 2012, mer enn noen annen kandidat. Han gikk seirende ut av andre runde 6. mai 2012 med 51,63 prosent av stemmene, mot 48,37 prosent for Nicolas Sarkozy.

Presidentperioden

Hollande gikk blant annet til valg på hardere skattlegging av høye inntekter og lovnader om reformer i skolesystemet og rekruttering av 60 000 nye lærere. En av de sakene som fikk størst oppmerksomhet internasjonalt i Hollandes første tid som president var en kjønnsnøytral ekteskapslov og rett til adopsjon for homofile og lesbiske. De første ekteskapene mellom to personer av samme kjønn ble inngått bare dager etter at loven trådte i kraft i mai 2013.

Presidentperioden var preget av perioder med lav oppslutning på meningsmålingene. Etter terrorangrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk butikk i Paris i januar 2015, ble Hollande styrket på målingene, men lokalvalgene i mars senere samme år ble et nederlag for Sosialistpartiet og Hollande.

Personlig liv

Hollande vokste opp i en middelklassefamilie i Rouen, men familien flyttet til Neuilly-sur-Seine, beste vestkant utenfor Paris, da han var 13 år.

Han har fire barn med Ségolène Royal, som var partiets kandidat under presidentvalget i 2007. Paret skilte lag samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg