Muktada al-Sadr, irakisk sjialeder, motstandsleder og politiker; en av de mest framtredende religiøse og politiske ledere i Irak, uten å ha formelle offisielle funksjoner. Sadr grunnla Jaysh al-Mahdi-militsen (Mahdi-hæren) som kjempet mot USAs okkupasjon av Irak etter invasjonen i 2003; grunnla og ledet senere militsen Saraya al-Salam.

Muktada al-Sadr kommer fra en innflytelsesrik sjia-familie i Najaf, med røtter fra Libanon. Faren, Muhammad Muhammad Sadeq al-Sadr, var storayatollah. Det var også hans svigerfar, Muhammad Baqir al-Sadr; henrettet i 1980. Grunnleggeren av den libanesiske bevegelsen Amal, Musa al-Sadr, var hans fetter.

Sadr studerte teologi i Najaf, men uten å fullføre. Etter at faren og to brødre ble drept i 1999, antatt av sikkerhetsstyrker fra regimet til Saddam Hussein, gikk Sadr under jorda. Han trådte fram i offentligheten igjen først etter den amerikanske invasjonen i 2003, for deretter å bli en ledende motstander av okkupasjonsstyrkene.

Sadr åpnet kontorer i farens navn i flere byer, og bygde derved en politisk bevegelse (Sadr-bevegelsen) som henvendte seg til sjia-befolkningen. Den vant oppslutning ikke minst blant unge, fattige og undertrykte – og i flere deler av Irak, derunder Bagdad, med et tyngdepunkt i Sadr City, oppkalt etter faren. Bevegelsen tilbød – som Amal og Hizbollah i Libanon – sosiale tjenester, samtidig som militsen bidro til å opprettholde sikkerhet. I de Sadr-kontrollerte områdene ble det innført sharia-lovgivning.

Mahdi-militsen ble en kraft i motstandskampen, og styrket Sadrs posisjon og bevegelsens innflytelse. Samtidig som Mahdi kjempet mot okkupasjonsstyrkene ble Sadr beskyldt for å nøre opp under konflikten mellom Iraks sjiaer og sunnier, også ved bruk av militsen under hans kontroll. Sadr mante til kamp mot alle utenlandske styrker i Irak, og kalte i 2004 til jihad mot den flernasjonale koalisjonen som hadde okkupert landet. Mahdi-militsen tok samme år kontroll over Najaf, men opprøret ble slått ned av amerikanske og irakiske styrker. Etter kamper med irakiske regjeringsstyrer beordret Sadr i 2008 våpenhvile, og avviklet Mahdi-hæren. I 2014 etablerte han en ny militær styrke, Saraya al-Salam , for å delta i kampen mot Den islamske stat (IS) i Irak. Etter at IS var militært nedkjempet, oppfordret Sadr i 2017 alle irakiske militsgrupper, inklusive sin egen, til å levere inn våpnene sine til regjeringen. Under valget i 2005 støttet Sadrs bevegelse, sammen med andre sjia-partier, United Iraqi Alliance, som fikk flertall i parlamentet. Sadr ga sin støtte til Nuri al-Maliki som statsminister. Medlemmer av hans bevegelse gikk inn i regjeringen, men Sadr brøt senere med Maliki – og hans tilhengere forlot regjeringen i 2007. Selv flyttet Sadr samme år til Iran, for å studere teologi i Qom , til han vendte tilbake til Irak i 2010. Etter valget i 2010 ga Sadr – for en kort periode – på ny sin støtte til Maliki, og hans bevegelse gikk igjen inn i regjeringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.