Muktada al-Sadr

Faktaboks

Muktada al-Sadr

Muqtada Sadr

Født
1974
Død

Muktada al-Sadr, irakisk sjialeder, motstandsleder og politiker; en av de mest framtredende religiøse og politiske ledere i Irak, uten at han har formelle offisielle funksjoner. Sadr grunnla Jaysh al-Mahdi-militsen (Mahdi-hæren) som kjempet mot USAs okkupasjon av Irak etter invasjonen i 2003, og han grunnla og ledet senere militsen Saraya al-Salam.

Muktada al-Sadr kommer fra en innflytelsesrik sjia-familie i Najaf, med røtter fra Libanon. Faren, Muhammad Muhammad Sadeq al-Sadr, var storayatollah. Det var også hans svigerfar, Muhammad Baqir al-Sadr; henrettet i 1980. Grunnleggeren av den libanesiske bevegelsen Amal, Musa al-Sadr, var hans fetter.

Sadr studerte teologi i Najaf, men uten å fullføre. Etter at faren og to brødre ble drept i 1999, antatt av sikkerhetsstyrker fra regimet til Saddam Hussein, gikk Sadr under jorda. Han trådte fram i offentligheten igjen først etter den amerikanske invasjonen i 2003, for deretter å bli en ledende motstander av okkupasjonsstyrkene.

Sadr åpnet kontorer i farens navn i flere byer, og bygde derved en politisk bevegelse (Sadr-bevegelsen) som henvendte seg til sjia-befolkningen. Den vant oppslutning ikke minst blant unge, fattige og undertrykte – og i flere deler av Irak, derunder Bagdad, med et tyngdepunkt i Sadr City, oppkalt etter faren. Bevegelsen tilbød – som Amal og Hizbollah i Libanon – sosiale tjenester, samtidig som militsen bidro til å opprettholde sikkerhet. I de Sadr-kontrollerte områdene ble det innført sharia-lovgivning.

Mahdi-militsen ble en kraft i motstandskampen, og styrket Sadrs posisjon og bevegelsens innflytelse. Samtidig som Mahdi kjempet mot okkupasjonsstyrkene ble Sadr beskyldt for å nøre opp under konflikten mellom Iraks sjiaer og sunnier, også ved bruk av militsen under hans kontroll. Sadr mante til kamp mot alle utenlandske styrker i Irak, og kalte i 2004 til jihad mot den flernasjonale koalisjonen som hadde okkupert landet. Mahdi-militsen tok samme år kontroll over Najaf, men opprøret ble slått ned av amerikanske og irakiske styrker. Etter kamper med irakiske regjeringsstyrer beordret Sadr i 2008 våpenhvile og avviklet Mahdi-hæren.

I 2014 etablerte han en ny militær styrke, Saraya al-Salam, for å delta i kampen mot Den islamske stat (IS) i Irak. Etter at IS var militært nedkjempet, oppfordret Sadr i 2017 alle irakiske militsgrupper, inklusive sin egen, til å levere inn våpnene sine til regjeringen.

Ved parlamentsvalget i 2005 støttet Sadrs bevegelse, sammen med andre sjia-partier, United Iraqi Alliance, som fikk flertall. Sadr ga samtidig sin støtte til Nuri al-Maliki som statsminister. Medlemmer av hans bevegelse gikk inn i regjeringen, men Sadr brøt senere med Maliki, og hans tilhengere forlot regjeringen i 2007. Selv flyttet Sadr samme år til Iran, for å studere teologi i Qom, til han vendte tilbake til Irak i 2010.

Etter valget i 2010 ga Sadr – for en kort periode – på ny sin støtte til Maliki, og hans bevegelse gikk igjen inn i regjeringen. Ved valget i 2018 stilte Sadr seg bak Saairun-allianse som fikk flertall, og i oppdrag å danne regjering. Han selv var ikke kandidat, og kunne derved heller ikke bli utpekt til statsminister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg