jesidier

Sentralt står læren om den falne engel som er blitt tilgitt av Gud, Påfugl-guden, Melek Taus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jesidier, eller yazider, er medlemmer av et religionssamfunn med utbredelse i kurdiske områder i Irak, Iran, Tyrkia, Syria, Armenia og Georgia, i nyere tid også i Europa, med tyngdepunkt i Tyskland. Antallet jesidier er usikkert, men ligger i dag trolig mellom 200 000 og 300 000, selv om det også opereres med høyere tall.

Faktaboks

Uttale
jesˈidier
Også kjent som

yazider

Jesidiene har svært vanskelige kår i dagens Midtøsten, og i Irak kan det i 2014 være snakk om etnisk rensning, utført av tilhengere av IS (Den islamske staten).

Historie

Jesidienes tro og religiøse praksis skal ha røtter i et sufi-brorskap, grunnlagt av den arabiske sjeiken Adi ibn Musafir (rundt 1075–1162). I løpet av 1300-tallet skal tilhengerne av dette brorskapet ha dannet et eget religionssamfunn som samlet en rekke uavhengige kurdiske stammer.

Til tross for tallrike angrep gjennom 1700- og 1800-tallet samlet mange jesidier seg i Sheikhan-distriktet nord for Mosul og i Jebel Sinjar-fjellene i vest-Irak.

Før første verdenskrig førte osmansk styre i regionen til systematiske forfølgelser, og mange jesidier ble tvunget til å konvertere til islam. I årene 1914 til 1917 tok jesidiene selv i mot over 20 000 assyriske og armenske kristne som flyktet opp i Sinjar-fjellene.

Tro og ritualer

Sjeik Adis grav i Lalesh, nord for Mosul i Irak, er jesidenes viktigste helligdom.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jesidiene har en monoteistisk tro som har tatt opp i seg elementer fra jødedom, kristendom, islam og zoroastrisme. Sentralt står læren om den falne engel som er blitt tilgitt av Gud, og som er gjenstand for kult. Jesidiene kaller ham Malek Taus, Påfugl-engelen, og bilder av påfuglen anvendes i kulten.

Tro og ritualer er først og fremst overlevert gjennom en omfattende muntlig tradisjon, men jesidiene har også to hellige skrifter på arabisk, som begge tilskrives sjeik Adi.

Sjeik Adis grav i Lalesh, nord for Mosul i Irak, er jesidienes viktigste helligdom, og her holdes en femdagers høytid i oktober med omfattende ritualer til ære for Malek Taus. Jesidiene har et hierarki av prester, embetene er arvelige, og legfolket sørger for prestenes livsopphold.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg