Nouri al-Maliki

Faktaboks

Nouri al-Maliki

Nuri al-Maliki; fullt navn: Nouri Kamil Mohammed Hasan al-Maliki; kallenavn Jawal

født:
1. juli 1950, Janaja, Abu Gharaq

Nouri al-Maliki, irakisk politiker; Iraks statsminister fra 2006–14. al-Maliki vendte tilbake til Irak fra mangeårig eksil som følge av regimeendringen som fant sted etter den amerikanske invasjonen i 2003, hvoretter han har spilt en sentral rolle i landets politiske liv. I august 2014 måtte han gå av, da president Fuad Masum utpekte Haider al-Abadi til ny regjeringssjef. al-Maliki ble i september av parlamentet gitt en vesentlig seremoniell posisjon som en av tre visepresidenter; en stilling han beholdt til oktober 2016, da denne ordningen ble opphevet.

al-Maliki er utdannet i islamske studier ved Usul al-Din-universitetet i Bagdad og i arabisk litteratur ved Salah al-Din-universitetet i Irbil. Han sluttet seg til det forbudte islamistiske Dawah-partiet, i opposisjon til det regjerende Baath-partiet, i studietiden, og forble aktiv mens han var offentlig ansatt tjenestemann. Med økt forfølgelse av partiets medlemmer flyktet han først til Jordan og så til Iran i 1979, deretter til Syria – og tok kallenavnet Jawad. Han vendte tilbake til Iran og Teheran i 1982, og ble der til 1989, da han dro tilbake til Damaskus og Syria. Der var han blant annet redaktør for partiets avis, og ble leder for Damaskus-avdelingen av Dawah. Det irakiske regimet dømte ham til døden i 1980.

Etter å ha vendt tilbake til Irak i 2003 ble han nestleder for kommisjonen den irakiske overgangsregjeringen nedsatte for 'av-baathifisering' – for å fjerne medlemmer av det nå forbudte Baath fra offentlige stillinger. Han ble innvalgt i overgangsparlamentet som ble valgt i januar 2005 – og sastt i utvalget som ledet arbeidet med å utarbeide ny grunnlov. Deretter ble han innvalgt i parlamentet som ble valgt i desember samme år, gjennom valgkoalisjonen United Iraqi Alliance (UIA). Som følge av økende misnøye med den sittende statsminister Ibrahim al-Jaafari, ble al-Maliki, etter påtrykk fra den amerikanske administrasjon i Irak, fremmet som etterfølger. Han ble så valgt til ny statsminister av parlamentet, og dannet i mai 2006 sin første regjering. I mai 2007 etterfulgte han også al-Jaafari som generalsekretær i Dawah.

Nouri al-Maliki ble gjenvalgt som statsminister etter parlamentsvalget i 2010, men først etter ni måneder med regjeringsforhandlindlinger – etter at listen han sto i spissen for (State of Law Coalition, som han var med på å danne i 2009, etter en splittelse i UIA) fikk færre stemmer enn valgets vinner, en koalisjon ledet av Ayad Allawi.

al-Maliki tilhører Iraks sjiamajoritet, og er blitt kritisert for i tiltagende grad å samle makt omkring seg selv, gjennom en krets av lojale sjiapolitikere og embedsmenn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg