Faktaboks

Nouri al-Maliki

Nuri al-Maliki; fullt navn: Nouri Kamil Mohammed Hasan al-Maliki; kallenavn Jawal

Født
1. juli 1950, Janaja, Abu Gharaq
Nouri al-Maliki, 2013
Nouri al-Maliki, 2013
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nouri al-Maliki er en irakisk, sjiamuslimsk politiker som var Iraks statsminister fra 2006 til 2014.

Maliki vendte tilbake til Irak fra mangeårig eksil som følge den amerikanske invasjonen i 2003 som styrtet Saddam Husseins regime. Han har siden spilt en sentral rolle i landets politiske liv og førte en mer og mer autoritær og splittende politikk i sine perioder som statsminister, tidvis med forfølgelse av politisk opposisjon. I august 2014, to måneder etter at Den islamske stat (IS) okkuperte deler av landet, ble han presset til å gå av. President Fuad Masum utpekte Haider al-Abadi til ny regjeringssjef. Senere har al-Maliki vært visepresident, først og fremst en seremoniell stilling.

Bakgrunn

Maliki er utdannet i islamske studier ved Usul al-Din-universitetet i Bagdad og i arabisk litteratur ved Salah al-Din-universitetet i Irbil. I studietiden sluttet han seg til det forbudte sjia-islamistiske Dawah-partiet, i opposisjon til det regjerende Baath-partiet, og forble aktiv der mens han var offentlig ansatt tjenestemann. På grunn av økt forfølgelse av partiets medlemmer flyktet han først til Jordan og senere Syria, Han ble dømt til døden in absentia av Saddam's regime i 1980. I 1982 dro han han til Iran, før han i 1989 returnerte til Syria hvor han ledet den syriske grenen av Dawah-partiet.

Politikk

Etter å ha vendt tilbake til Irak i 2003 ble han nestleder for kommisjonen den irakiske overgangsregjeringen nedsatte for 'av-baathifisering' – for å fjerne medlemmer av Saddams Baath-parti fra offentlige stillinger. Han ble innvalgt i overgangsparlamentet i januar 2005 og satt i utvalget som ledet arbeidet med å utarbeide ny grunnlov. Deretter ble han innvalgt i parlamentet i desember samme år, gjennom valgkoalisjonen United Iraqi Alliance (UIA). Som følge av økende misnøye med den sittende statsminister Ibrahim al-Jaafari, ble Maliki, etter påtrykk fra den amerikanske administrasjon i Irak, fremmet som etterfølger. Han ble så valgt til ny statsminister av parlamentet, og dannet i mai 2006 sin første regjering. I mai 2007 etterfulgte han også al-Jaafari som generalsekretær i Dawah.

Nouri al-Maliki ledet landet i en svært turbulent periode med høyt voldsnivå og konflikt mellom sunnier og sjiaer. Han ble anklaget for å stå bak systematisk diskriminering, forfølgelse og drap på sunnimuslimer og politisk opposisjon og dermed fyre opp under konflikten. Han ble gjenvalgt som statsminister etter parlamentsvalget i 2010 etter ni måneder med regjeringsforhandlinger. Listen han sto i spissen for hadde fått færre stemmer enn valgets vinner, en koalisjon ledet av Ayad Allawi. Maliki fjernet sunni-politikere fra sin andre regjering. Han utstedte en arrestordre på visepresident Tariq al-Hashimi for å samarbeide med terrorister, og Hashimi flyktet til Tyrkia.

Arrestasjonen av Hashimi og andre ledende sunni-politikere bidro til at det i 2012 brøt ut store demonstrasjoner i sunni-områder mot Malikis styre, som ble slått ned på med vold og drap på ubevæpnede demonstranter. Da IS okkuperte deler av Irak i 2014, hadde Maliki lite troverdighet igjen. Mange så på hans behandling av sunnier som en av årsakene til fremveksten av IS. Etter nasjonalt og internasjonalt press, fra både USA, Iran, og irakiske sjia-ledere, gikk han av som statsminister i august 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg