Nouri al-Maliki, irakisk politiker; Iraks statsminister fra 2006–14. al-Maliki vendte tilbake til Irak fra mangeårig eksil som følge av regimeendringen som fant sted etter den amerikanske invasjonen i 2003, hvoretter han har spilt en sentral rolle i landets politiske liv. I august 2014 måtte han gå av, da president Fuad Masum utpekte Haider al-Abadi til ny regjeringssjef. al-Maliki ble i september av parlamentet gitt en vesentlig seremoniell posisjon som en av tre visepresidenter; en stilling han beholdt til oktober 2016, da denne ordningen ble opphevet.

al-Maliki er utdannet i islamske studier ved Usul al-Din-universitetet i Bagdad og i arabisk litteratur ved Salah al-Din-universitetet i Irbil. Han sluttet seg til det forbudte islamistiske Dawah-partiet, i opposisjon til det regjerende Baath-partiet, i studietiden, og forble aktiv mens han var offentlig ansatt tjenestemann. Med økt forfølgelse av partiets medlemmer flyktet han først til Jordan og så til Iran i 1979, deretter til Syria – og tok kallenavnet Jawad. Han vendte tilbake til Iran og Teheran i 1982, og ble der til 1989, da han dro tilbake til Damaskus og Syria. Der var han blant annet redaktør for partiets avis, og ble leder for Damaskus-avdelingen av Dawah. Det irakiske regimet dømte ham til døden i 1980.

Etter å ha vendt tilbake til Irak i 2003 ble han nestleder for kommisjonen den irakiske overgangsregjeringen nedsatte for 'av-baathifisering' – for å fjerne medlemmer av det nå forbudte Baath fra offentlige stillinger. Han ble innvalgt i overgangsparlamentet som ble valgt i januar 2005 – og sastt i utvalget som ledet arbeidet med å utarbeide ny grunnlov. Deretter ble han innvalgt i parlamentet som ble valgt i desember samme år, gjennom valgkoalisjonen United Iraqi Alliance (UIA). Som følge av økende misnøye med den sittende statsminister Ibrahim al-Jaafari, ble al-Maliki, etter påtrykk fra den amerikanske administrasjon i Irak, fremmet som etterfølger. Han ble så valgt til ny statsminister av parlamentet, og dannet i mai 2006 sin første regjering. I mai 2007 etterfulgte han også al-Jaafari som generalsekretær i Dawah.

Nouri al-Maliki ble gjenvalgt som statsminister etter parlamentsvalget i 2010, men først etter ni måneder med regjeringsforhandlindlinger – etter at listen han sto i spissen for (State of Law Coalition, som han var med på å danne i 2009, etter en splittelse i UIA) fikk færre stemmer enn valgets vinner, en koalisjon ledet av Ayad Allawi.

al-Maliki tilhører Iraks sjiamajoritet, og er blitt kritisert for i tiltagende grad å samle makt omkring seg selv, gjennom en krets av lojale sjiapolitikere og embedsmenn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.