Koalisjonsstyrke er en militær styrke satt sammen av elementer fra flere land på frivillig grunnlag, for aksjon i et annet land (en internasjonal operasjon) utenfor rammene til en multinasjonal organisasjon.

Koalisjonsstyrker, gjerne etablert av en såkalt koalisjon av villige ('coalition of the willing'), framstår som et alternativ til en styrke fra eksempelvis FN eller NATO, og har vært brukt mange ganger i internasjonale konflikter.

En koalisjonsstyrke kan operere med eller uten mandat fra FN, eller annet folkerettslig grunnlag. Den kan ha ulike typer oppdrag, og ha karakter som en fredsopprettende aksjon eller være en ren angrepskrig. Aksjonen som iverksettes kan ha ulike mål, eksempelvis regimeskifte, beskyttelse av sivile eller bekjempelse av terror, eller en kombinasjon av målsettinger.

Historie

Begrepet passer på flere militære operasjoner i nyere tid, men ble brukt særlig under Irak-krigen i 2003, da en koalisjon organisert og ledet av USA invaderte Irak – uten folkerettslig grunnlag – for å fjerne det sittende Baath-regimet og president Saddam Hussein. Også den foregående Golfkrigen i 1990–1991, med Operation Desert Shield og Operation Desert Storm ble gjennomført av en koalisjon. Den hadde derimot mandat fra FN, men styrkene sto ikke under FNs kommando.

Likeledes ble Operation Enduring Freedom (OEF) og den påfølgende International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan startet som en koalisjon av villige stater i 2001; det samme gjaldt angrepet på Libya i 2011, gjennom de påfølgende Operation Odyssey Dawn (OOD) og Operation Unified Protector (OUP). Den USA-ledede intervensjonen mot Den islamske stat i Irak og SyriaOperation Inherent Resolve (OIR) – er iverksatt på samme måte.

Oftest har koalisjoner av villige blitt samlet og ledet av USA; også den USA-ledede krigføringen i Korea (Korea-krigen) – på vegne av FN – og i Vietnam (Vietnam-krigen) ble strukturelt sett ført av en koalisjonsstyrke. Ett eksempel på at også andre land har samlet og påtatt seg lederskap for koalisjonsstyrker – også for å sikre fred – er International Force for East Timor (INTERFET) som i 1999 ble satt inn på Øst-Timor, ledet av Australia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg