Arbela, nåværende Irbil (Erbil), var en oldtidsby i det nordlige Mesopotamia, og regnes som en av verdens eldste byer. Mye tyder på at den kan være 8000 år gammel, men dens navn er først nevnt i innskrifter fra sent i det tredje årtusen fvt. Under assyrerne hadde byen den egne stattholdere og ble fra 900-tallet fvt. brukt som utgangspunkt for felttog mot øst. Byen hadde sin største betydning i mellom- og nyassyrisk tid, da den også var et viktig kultsenter for gudinnen Ishtar. Byen er ikke systematisk utgravd ettersom den moderne byen er bygd direkte på ruinene av mange tusen års bebyggelse. 

Arbela ser ut til å ha vært Inanna/Ishtars viktigste kultsted i Assyria, ved siden av Ninive. Innskrifter fra både  Sankeribs og Assurbanipals tid omtaler gudinnen som "Fruen fra Arbela". I tillegg til sin religiøse betydning var Arbela også politisk og strategisk viktig. Rundt 612 fvt. ble området innlemmet i Det nybabylonske riket.

I 547 fvt. ble Arbela en del av det akamenidiske (persiske) riket under sin egen guvernør (Satrap). Arbela lå i nærheten av oldtidens Gaugamela, der Aleksander den store beseiret perserkongen Dareios i 331 fvt. Etter Aleksanders død fvt. ble Arbela og området rundt, som nå het Adiabene, en del av selevkidenes rike.

Ca. 141 fvt. ble området erobret av parterne. En urolig tid fulgte, da herredømmet over Arbela vekslet mellom partere og selvkider. I 88 fvt. ble byen erobret av kong Tigranes 2 av Armenia, men området ble snart gitt tilbake til parterne. Senere lå Arbela vekselvis under romere og partere før det ble en del av sasanidenes rike.

Arbela ble tidlig et viktig religiøst sentrum for Østkirken. Byen hadde en stor kristen befolkning helt frem til våre dager (2014). De kristne blir nå forfulgt og fordrevet fra byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.