Arbela

Citadellet i Arbil
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Arbela, nåværende Erbil (Arbil), var en oldtidsby i det nordlige Mesopotamia, og regnes som en av verdens eldste byer. Erbil er i dag hovedstaden i den autonome kurdiske provinsen Erbil.

Faktaboks

Etymologi
assyrisk Arbailu
Også kjent som
Erbil (nåværende), Arbil, Irbil

Citadellet (festningen) som ligger midt i byen, står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Tidlig historie

Byen er ikke systematisk utgravd ettersom den moderne byen er bygd direkte på ruinene av mange tusen års bebyggelse. Mye tyder på at stedet var bebodd allerede i 5. årtusen fvt., og citadellet har deler som kan være 8000 år gamle. Byens navn (Urbilim) er først nevnt i innskrifter fra sent i det tredje årtusen fvt. Under assyrerne hadde byen sine egne stattholdere og ble fra 900-tallet fvt. brukt som utgangspunkt for felttog mot øst. Byen hadde sin største betydning i mellom- og nyassyrisk tid (cirka 1380–609 fvt.), da den også var et viktig kultsenter for gudinnen Inanna/Ishtar.

Arbela ser ut til å ha vært Ishtars viktigste kultsted i Assyria, ved siden av Ninive. Innskrifter fra både Sanheribs og Assurbanipals tid omtaler gudinnen som «Fruen fra Arbela». I tillegg til sin religiøse betydning var Arbela også politisk og strategisk viktig. Rundt 612 fvt. ble området innlemmet i Det nybabylonske riket.

I 547 fvt. ble Arbela en del av det akamenidiske (persiske) riket under sin egen guvernør (Satrap). Arbela lå i nærheten av oldtidens Gaugamela, der Aleksander den store beseiret perserkongen Dareios i 331 fvt. Etter Aleksanders død fvt. ble Arbela og området rundt, som nå het Adiabene, en del av selevkidenes rike.

Cirka 141 fvt. ble området erobret av parterne. En urolig tid fulgte, da herredømmet over Arbela vekslet mellom partere og selvkider. I 88 fvt. ble byen erobret av kong Tigranes 2 av Armenia, men området ble snart gitt tilbake til parterne. Senere lå Arbela vekselvis under romere og partere før det ble en del av sasanidenes rike. I middelalderen kom Arbela under både seldsjukkene og de ottomanske tyrkerne.

Arbela ble tidlig et viktig religiøst sentrum for Østkirken. Byen hadde en stor kristen befolkning helt frem til våre dager. Vanskelige forhold har ført til at byen nå har få gjenværende kristne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg