al-Mawsil, nest største by i Irak, ved Tigris, ca. 400 km nordvest for Bagdad; ca. 1,5 millioner innbyggere, men tallet har variert som følge av sikkerhetssituasjonen. Byen ble i juni 2014 militært inntatt av den jihadistiske grupperingen Den islamske stat (IS), som inkluderte byen og områdene rundt i sitt selverklærte kalifat. En flernasjonal koalisjon av militære styrker startet i oktober 2016, til støtte for irakiske og kurdiske styrker, et angrep for å frigjøre Mosul fra IS.

Mosul er hovedstad i provinsen (governoratet) Ninive og har vokst på begge sider av Tigris, og omslutter den førhistoriske byen Ninive. Folketallet har steget raskt, med en fordobling i 1985–2005, og byen har overtatt Basras rolle som Iraks nest største by. Folketallet har variert mye som følge av krigshandlinger, hvor deler av befolkningen har flyktet. Mosul er blant de etnisk mest blandede i Irak, og inkluderer arabere, kurdere, assyrere, armenere, turkmenere og jezidier.Samferdselsknutepunkt og handelssenter for et rikt jordbruksdistrikt.

Byen har lange historiske tradisjoner, og det finnes rike kulturminner fra både assyrisk tid og fra ottomansk tid. Oljekilder nær byen; oljeraffineri. Mosul var i sin tid kjent for sine fine bomullsvarer (musselin). Det finnes mange moskeer og flere nestorianske kirker.

Elven Tigris renner fra nordvest til sørøst og deler byen en en vestlig og østlig del. Lokalt omtales gjerne disse to delene som henholdsvis høyre bredd og venstre bredd sett i forhold til retningen elven renner. Det moderne Mosul har sin opprinnelse i gamlebyen som ligger på vestsiden av elven. I dag er dette byens forretningssenter. Gatenettet her preges av smale gater med en tett bystruktur.

Denne delen av byen var opprinnelig omgitt av en bymur med vollgrav og med 13 porter (etter at 4 porter kom til i 1630). Området var organisert i 38 kvartalsdistrikter (mahala) hvor hvert enkelt disktrikt hadde eget marked, bad, kirke, moské og gravlund. Kun rester av bymuren og enkelte porter er bevart i dag.

På østsiden av Tigris ligger ruinene av oldtidsbyen Ninive, som var assyrerrikets tredje hovedstad. Ninive var omgitt av en 12 km lang vollmur med 15 porter. De fleste portene ligger i dag i ruiner, men enkelte er rekonstruert i moderne tid. Innenfor vollene finnes to høyder. Den nordligste er Tell Quyunjug (Tel Kujujik) som var det gamle Ninives senter, og hvor kong Sankerib (705-681 f.Kr.) hadde sitt storslåtte palass.

På den sørlige høyden ligger Nabi Yunis moské og mausoleum, som er et landemerke i den østlige delen av Mosul. Moskeen er vakkert utsmykket med tepper, lysekroner og dekorerte vegger. Etter tradisjonen ligger profeten Jonas i sarkofag her. På østsiden av Tigris ligger også Mosul universitet (1967) og et palasskompleks bygget av Saddam Hussein.

Det moderne Mosul har spredt seg utovere på begge sider av Tigris. Moderne motorveier skjærer gjennom byen og skiller bydeler fra hverandre.

Mosul ble på 700-tallet Nord-Mesopotamias hovedby og motstod flere beleiringer, men ble erobret av mongolene og ødelagt 1261. Engelskmennene besatte 1918 Mosul, som Tyrkia 1920 avstod til Irak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.