Mosul

Artikkelstart

Mosul er nest største by i Irak, og ligger på begge sider av Tigris, cirka 400 km nordvest for Bagdad. Mosul er hovedstad i provinsen (governoratet) Ninive og har rundt 1,5 millioner innbyggere, men tallet har variert som følge av krig og uro. FN har anslått at rundt 800 000 flyktet fra byen under kampene for å frigjøre den fra Den islamske stat i 2016–2017.

Faktaboks

Uttale
mˈosul
Også kjent som

arabisk: al-Mawsil eller al-Mosul

Historie og betydning

Det moderne Mosul omslutter den førhistoriske byen Ninive. Folketallet steg raskt, med en fordobling i 1985–2005, og byen overtok som Iraks nest største by fra Basra. Folketallet har imidlertid variert mye som følge av krigshandlinger, hvor deler av befolkningen har flyktet. Mosul er blant de etnisk mest blandede i Irak, og inkluderer arabere, kurdere, assyrere, armenere, turkmenere og jezidier. Den er et samferdselsknutepunkt og handelssenter for et rikt jordbruksdistrikt.

Mosul ble på 700-tallet Nord-Mesopotamias hovedby. Den sto imot flere beleiringer, men ble erobret av mongolene og ødelagt 1261. Engelskmennene besatte Mosul i 1918, og Tyrkia avsto byen til Irak i 1920.

Byen har lange historiske tradisjoner, og det finnes rike kulturminner fra både assyrisk tid og fra ottomansk tid. Det er oljekilder nær byen, og et oljeraffineri. Mosul var i sin tid kjent for sine fine bomullsvarer (musselin). Det finnes mange moskeer og flere nestorianske kirker.

Bybeskrivelse

Elven Tigris renner fra nordvest til sørøst og deler byen en en vestlig og østlig del. Lokalt omtales gjerne disse to delene som henholdsvis høyre bredd og venstre bredd sett i forhold til retningen elven renner. Det moderne Mosul har sin opprinnelse i gamlebyen som ligger på vestsiden av elven. I dag er dette byens forretningssenter. Gatenettet her preges av smale gater med en tett bystruktur.

Denne delen av byen var opprinnelig omgitt av en bymur med vollgrav og med 13 porter (etter at fire porter kom til i 1630). Området var organisert i 38 kvartalsdistrikter (mahala) hvor hvert enkelt disktrikt hadde eget marked, bad, kirke, moské og gravlund. Kun rester av bymuren og enkelte porter er bevart i dag.

På østsiden av Tigris ligger ruinene av oldtidsbyen Ninive, som var assyrerrikets tredje hovedstad. Ninive var omgitt av en 12 km lang vollmur med 15 porter. De fleste portene ligger i dag i ruiner, men enkelte er rekonstruert i moderne tid. Innenfor vollene finnes to høyder. Den nordligste er Tell Quyunjug (Tel Kujujik) som var det gamle Ninives senter, og hvor kong Sankerib (705–681 f.Kr.) hadde sitt storslåtte palass.

På den sørlige høyden ligger Nabi Yunis moské og mausoleum, som er et landemerke i den østlige delen av Mosul. Moskeen er vakkert utsmykket med tepper, lysekroner og dekorerte vegger. Etter tradisjonen ligger profeten Jonas i sarkofag her. På østsiden av Tigris ligger også Mosul universitet (1967) og et palasskompleks bygget av Saddam Hussein.

Det moderne Mosul har spredt seg utovere på begge sider av Tigris. Moderne motorveier skjærer gjennom byen og skiller bydeler fra hverandre.

IS-styre

Mosul ble i juni 2014 militært inntatt av den jihadistiske grupperingen Den islamske stat (IS), som inkluderte byen og områdene rundt i sitt selverklærte kalifat. Dette kalifatet ble utropt nettopp i Mosul, av den utnevnte kalifen, Abu Bakr al-Baghdadi, i byens al-Nuri stormoské, i juni 2014.

Erobringen av Mosul representerte en viktig militær og politisk seier for IS, og et tilsvarende nederlag for den irakiske regjering. Et relativt lite antall IS-soldater inntok byen uten nevneverdig motstand fra de langt større og bedre utrustede irakiske regjeringsstyrkene. Mosul ble deretter underkastet det radikale, islamistiske styresettet til IS, med streng kontroll med og undertrykkelse av sivilbefolkningen.

Den irakiske regjering kunngjorde i oktober 2016 starten på en offensiv for å gjenerobre Mosul. En flernasjonal koalisjon av militære styrker ga støtte til irakiske og kurdiske styrker som ble satt inn i kampanjen. Byen ble frigjort av irakiske styrker i juli 2017, etter at de først hadde tatt kontroll over det østlige Mosul i januar, og omringet hele byen i mars. Før IS ble tvunget til å oppgi Mosul, sprengte gruppen al-Nuri-moskeen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg