Davos

Vintersportsstedet Davos i Sveits, med sin velkjente skøytebane. Den første verdensrekorden i Davos ble satt i 1895, den siste i 1992. Norske løpere har satt i alt 60 verdensrekorder her, blant annet Oscar Mathisen, Hans Engnestangen, Ivar Ballangrud, Laila Schou Nilsen og Hjalmar Andersen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Davos er en by i Sveits, i kanton Graubünden, 1560 moh. Den ligger øverst i elven Landwassers dalføre, en sidedal til Rhinen og har 10 862 innbyggere (2020). Davos består av Davos Platz (den egentlige byen) og Davos Dorf, 2,5 km ovenfor.

Faktaboks

Uttale
davˈås

Turisme

Davos er, etter Zermatt, det viktigste turiststedet i Sveits målt etter antall gjestedøgn på hotellene; flere gjestedøgn hadde i 2019 bare de store byene Zürich, Genève, Basel, Luzern og Lausanne. Davos er et kjent vintersportssted, og er på grunn av sitt tørre, solrike og helsebringende klima også kjent som rekreasjonssted (Luftkurort) med røtter tilbake til rundt 1860.

Davos er meget godt utbygd med alpinbakker og ulike andre anlegg, for eksempel for rodel, snowboard og så videre. Det finnes også et stort skiløypenett i fjellet, samt et omfattende fotrutenett. Byen har også tallrike andre idrettsanlegg som skøytebaner, golfbane, tennisbaner og så videre.

Samferdsel

Davos har vei- og jernbaneforbindelse (Rhätische Bahn) med Rhindalen og Chur, både via Landquarts dalføre (Prättigau) og Landwassers dalføre. Fra Klosters, ca. 10 km nord for Davos, går det en direkte jernbaneforbindelse sørøstover til Scuol i Unterengadin (se Engadin) via den 19,1 km lange Vereinatunnelen.

Næringsliv

I Davos ligger flere forskningsinstitutter for medisin og snø- og lavinestudier. Her finnes også et museum for den tyske ekspresjonisten Ernst Kirchner.

I byen arrangeres hver vinter World Economic Forum, et økonomisk toppmøte for statsledere og ledende forretningsfolk innen ulike bransjer og næringer fra hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg