Abu Musab al-Zarqawi

Faktaboks

Abu Musab al-Zarqawi
eg. Ahmad Fadil an-Nazal al-Khalaylah
Født
1966
Død
2006

Artikkelstart

Abu Musab al-Zarqawi var en notorisk militant islamist som ledet al-Qaida i Irak. Han ble kjent fordi han førte en brutal sekterisk terrorkampanje mot landets shia-befolkning. Han ble drept i et amerikansk angrep i 2006.

Tidlig liv

al-Zarqawi var født i Zarqa i Jordan. Hans virksomhet i al-Qaida gjorde at Jordan distanserte seg fra ham og brukte konsekvent uttrykket "jordanskfødt". al-Zarqawi levde et utsvevende liv i ungdommen og ble blant annet arrestert for kriminalitet.

Militant islamist

I 1989 skal han ha brutt med sitt gamle liv og gått inn i motstandskampen mot det sovjetiske okkupasjonsstyret i Afghanistan. Enkelte kilder mener han var i Europa i 1990-årene for å bygge opp den islamske informasjonsgruppen al-Tawhid. Han ble senere arrestert i Jordan og bygde etter løslatelsen 1999 opp militante islamistiske grupper i Afghanistan eller Pakistan. I 2003 ble han beskyldt for å være et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Hussein, noe som var en av årsakene til den USA-ledede invasjonen i Irak 2003. Han skal også ha vært leder for den irakske militsen Ansar al-Islam. al-Zarqawi ble dømt til døden in absentia i Jordan 2003 for forsøk på statskupp. Siden 2003 opererte han fra Irak, der han ble landets mest ettersøkte mann.

Al-Zarqawis navn er knyttet til en lang rekke terroraksjoner, blant annet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad sommeren 2003, der FNs utsending til Irak, Sergio Vieira de Mello, ble drept. Amerikanerne knyttet al-Zarqawi til cirka 700 drap i Irak, de fleste bombeattentater. Hans hovedkvarter i Fallujah kan ha blitt oppdaget under det kraftige angrepet mot byen i november 2004. I mai 2005 ble det meldt at Zarqawi var såret under skuddveksling med amerikanske styrker, men disse meldingene ble ikke bekreftet. I september 2005 ble han knyttet til den store bombeaksjonen i Bagdad, der 114 mennesker ble drept. Og i november stod han trolig bak terroraksjonene i Jordans hovedstad Amman, der 57 mennesker ble drept. al-Zarqawi blir regnet som langt mer sekterisk enn det øvrige al-Qaida lederskapet og store deler av hans terroraksjoner i Irak var rettet mot landets shia-befolkning.

al-Zarqawi ble selv drept i et amerikansk bombeangrep i juni 2006.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg