Abu Musab al-Zarqawi var en notorisk militant islamist som ledet al-Qaida i Irak. Han ble kjent fordi han førte en brutal sekterisk terrorkampanje mot landets shia-befolkning. Han ble drept i et amerikansk angrep i 2006.

al-Zarqawi var født i Zarqa i Jordan. Hans virksomhet i al-Qaida gjorde at Jordan distanserte seg fra ham og brukte konsekvent uttrykket "jordanskfødt". al-Zarqawi levde et utsvevende liv i ungdommen og ble blant annet arrestert for kriminalitet.

I 1989 skal han ha brutt med sitt gamle liv og gått inn i motstandskampen mot det sovjetiske okkupasjonsstyret i Afghanistan. Enkelte kilder mener han var i Europa i 1990-årene for å bygge opp den islamske informasjonsgruppen al-Tawhid. Han ble senere arrestert i Jordan og bygde etter løslatelsen 1999 opp militante islamistiske grupper i Afghanistan eller Pakistan. I 2003 ble han beskyldt for å være et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Hussein, noe som var en av årsakene til den USA-ledede invasjonen i Irak 2003. Han skal også ha vært leder for den irakske militsen Ansar al-Islam. al-Zarqawi ble dømt til døden in absentia i Jordan 2003 for forsøk på statskupp. Siden 2003 opererte han fra Irak, der han ble landets mest ettersøkte mann.

Al-Zarqawis navn er knyttet til en lang rekke terroraksjoner, blant annet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad sommeren 2003, der FNs utsending til Irak, Sergio Vieira de Mello, ble drept. Amerikanerne knyttet al-Zarqawi til cirka 700 drap i Irak, de fleste bombeattentater. Hans hovedkvarter i Fallujah kan ha blitt oppdaget under det kraftige angrepet mot byen i november 2004. I mai 2005 ble det meldt at Zarqawi var såret under skuddveksling med amerikanske styrker, men disse meldingene ble ikke bekreftet. I september 2005 ble han knyttet til den store bombeaksjonen i Bagdad, der 114 mennesker ble drept. Og i november stod han trolig bak terroraksjonene i Jordans hovedstad Amman, der 57 mennesker ble drept. al-Zarqawi blir regnet som langt mer sekterisk enn det øvrige al-Qaida lederskapet og store deler av hans terroraksjoner i Irak var rettet mot landets shia-befolkning.

al-Zarqawi ble selv drept i et amerikansk bombeangrep i juni 2006.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.