Faktaboks

Abu Musab al-Zarqawi
fødenavn Ahmad Fadil an-Nazal al-Khalaylah
Uttale

Abū Muṣʿab al-Zarqāwī

Født
30. oktober 1966, Zarqa, Jordan
Død
7. juni 2006, Hibhib, Irak
Portrett av Abu Musab al-Zarqawi
.
Lisens: Offentlig domene
USA brukte Abu Musab al-Zarqawi for å danne en kobling mellom Irak og al-Qaida. Bildet er fra daværende USAs utenriksminister Colin Powell sin tale i FN 5. februar 2003.
.
Lisens: CC BY 2.0

Abu Musab al-Zarqawi var en notorisk militant islamist som ledet al-Qaida i Irak. Han ble kjent fordi han førte en brutal sekterisk terrorkampanje mot landets shia-befolkning. Han ble drept i et amerikansk angrep i 2006.

Tidlig liv

Al-Zarqawi var født i Zarqa i Jordan. Hans virksomhet i al-Qaida gjorde at Jordan distanserte seg fra ham og brukte konsekvent uttrykket «jordanskfødt». Al-Zarqawi levde et utsvevende liv i ungdommen og ble blant annet arrestert for kriminalitet.

Militant islamist

I 1989 skal han ha brutt med sitt gamle liv og gått inn i motstandskampen mot det sovjetiske okkupasjonsstyret i Afghanistan. Enkelte kilder mener han var i Europa i 1990-årene for å bygge opp den islamske informasjonsgruppen al-Tawhid. Han ble senere arrestert i Jordan og bygde etter løslatelsen i 1999 opp militante islamistiske grupper i Afghanistan eller Pakistan. I 2003 ble han beskyldt for å være et bindeledd mellom al-Qaida og Saddam Hussein, noe som var en av årsakene til den USA-ledede invasjonen i Irak 2003. Han skal også ha vært leder for den irakske militsen Ansar al-Islam. Al-Zarqawi ble dømt til døden in absentia i Jordan 2003 for forsøk på statskupp. Siden 2003 opererte han fra Irak, der han ble landets mest ettersøkte mann.

Al-Zarqawis navn er knyttet til en lang rekke terroraksjoner, blant annet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad sommeren 2003, der FNs utsending til Irak, Sergio Vieira de Mello, ble drept. Amerikanerne knyttet al-Zarqawi til cirka 700 drap i Irak, de fleste bombeattentater. Hans hovedkvarter i Fallujah kan ha blitt oppdaget under det kraftige angrepet mot byen i november 2004. I mai 2005 ble det meldt at Zarqawi var såret under skuddveksling med amerikanske styrker, men disse meldingene ble ikke bekreftet. I september 2005 ble han knyttet til den store bombeaksjonen i Bagdad, der 114 mennesker ble drept. Og i november stod han trolig bak terroraksjonene i Jordans hovedstad Amman, der 57 mennesker ble drept. Al-Zarqawi blir regnet som langt mer sekterisk enn det øvrige al-Qaida lederskapet og store deler av hans terroraksjoner i Irak var rettet mot landets shia-befolkning.

Al-Zarqawi ble selv drept i et amerikansk bombeangrep i juni 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg