Dohuk

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Dohuk er en by i det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak, omgitt av fjellkjedene Bekhair og Zaiwa langs elven Tigris. Byen har rundt 300 000 innbyggere, hovedsakelig kurdere og assyrere, og er hovedstaden i Dohuk-provinsen.

Faktaboks

Også kjent som
Dahuk

Bybeskrivelse

Dohuk er preget av tradisjonelle og moderne bygninger som flere andre byer i regionen. Gjennom byen renner elvene Heshkarow og Dohuk. Byen har flere universiteter og skoler, såvel som en fotballstadion, flere parker og kjøpesentere.

Historie

Dohuk ligger plassert i et geografisk område som har hatt betydning i lang tid. Byen ligger i dagens Irak i relativ nærhet til Syria og Tyrkia. Rundt år 2200 fvt. ble Dohuk en del av det assyriske rike, etter å ha vært under kontroll av en rekke folk som sumererne, akkaderne og hurrittene. Da Assyria gikk i oppløsning ble kontrollen over Dohuk overtatt av flere ulike folk og kongedømmer før det ble innlemmet i det persiske rike under sassanidene. Dohuk fikk etter hvert en prominent kristen befolkning.

Under de tidlige muslimske erobringene ble Dohuk innlemmet i Rashidun-kalifatet på 600-tallet. Dohuk ble del av Bahdinan, et fremgangsrikt kurdisk selvstyreområde i 1376, hvor byen var kjerneområdet. I 1842 ble Bahdinan svekket, og Dohuk ble del av Det osmanske rike, og ble for en tid administrert fra Mosul. Dohuk ble del av kongedømmet Irak i 1932, og del av republikken Irak i 1958.

Dohuk opplevde stor befolkningsøkning på 1990-tallet, da mange flyktet dit fra landsbyene som ble ødelagt av Saddam Husseins styrker under den andre Golfkrigen. Universitetet i Dohuk, grunnlagt i 1992, er et viktig utdanningssenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg