skytere

Bronsebolle dekorerte med fire bueskyttere, fra Svartehavsområdet.

Av /KF-arkiv ※.

Gud eller gudinne med barbert hode som holder livets tre i den ene hånden. Teltduk dekorert med filtbiter, funnet i en grav i Pasyryk, Altaj, Russland, fra rundt 400-tallet fvt.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Skytere er et gresk navn på de iranske folkene som i oldtiden bodde i landet nord for Svartehavet. Delvis brukes betegnelsen om samtlige iranske oldtidsfolk i det nåværende Sør-Russland og Sentral-Asia, svarende til gammel-persisk saka (sakere).

Faktaboks

Uttale
skˈytere
Etymologi
gresk Skythai, latin Scythae

Historie

Skyterne antas å være innvandret til svartehavslandene fra Sentral-Asia på 700-tallet fvt., idet de fordrev eller undertvang den tidligere befolkningen, kimmeriene. De har dels vært nomader, dels fastboende jordbrukere. Nær kysten hadde de livlig økonomisk og kulturelt samkvem med de greske kolonier som i tiden etter 700 fvt. ble anlagt i området.

På 300- og 200-tallet fvt. ble skyterne fortrengt av sine stammefrender øst for Don, sarmatene, som i de følgende århundrer ble det dominerende folk i Sør-Russland. Under sarmatiske dynastier ble det grunnlagt mektige riker eller stammeføderasjoner, for det meste av kort varighet, blant dem Det bosporanske rike.

I de første århundrene etter vår tidsregning og ut i folkevandringstiden hersket alanene, også en iransk folkegruppe, i landet mellom Don og Volga. Under goternes herredømme i Sør-Russland kom de iranske steppefolkene i kontakt med germanske stammer; i folkevandringstiden fantes alaner og sarmater forskjellige steder i Vest-Europa og Nord-Afrika.

I middelalderen ble den iranske befolkningen i Sør-Russland etter hvert fortrengt eller undertvunget av tyrkisktalende innvandrere fra Sentral-Asia, som ble kalt skytere. Nå representerer ossetene i Kaukasus den siste rest av oldtidens iranske steppefolk.

Skytisk kultur

Hele området mellom Øst-Turkestan og donaulandene, sør for det russisk-sibirske skogbeltet, var i oldtiden befolket av iranske stammer med en forholdsvis ensartet kultur. Vårt kjennskap til disse folkene har vi dels fra greske og romerske forfattere, dels fra de overordentlig rike arkeologiske funn man har gjort blant annet i Altajfjellene (Pasyrykfunnene) og på de sørrussiske steppene.

Skyternes kunst blandet stilistiske impulser fra så vel Kina og Sentral-Asia som fra Hellas og Vest-Asia, men de fremmede innslagene ble omformet og underlagt skyternes egen, særpregede stil.

Skytisk eller sarmatisk litteratur kjennes ikke, men i de antikke kildene finner vi tallrike vitnesbyrd om rike episke tradisjoner. Som kulturformidlere mellom Orienten og Europa har de iranske folk i Sør-Russland hatt stor betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg