Karkemish

Artikkelstart

Karkemish var en viktig oldtidsby ved Eufrats øvre løp, i dag på grensen mellom Syria og Tyrkia. Den var under hettittisk kontroll fra 1300-tallet fvt. og senere hovedstad i den hettittiske provinsen med samme navn.

Faktaboks

Uttale

kˈarkemisj

Også kjent som

Carchemish

Byen er omtalt i egyptiske, hettittiske, assyriske og babylonske kilder. Den ble erobret av Sargon 2 og innlemmet i assyrerriket i 717 fvt. I slaget ved Karkemish i 605 fvt. slo den babylonske kong Nebukadnesar 2 egypterkongen Nekho og fratok ham kystområdene fra Egypt til Syria. Karkemish var gjennom hele sin historie sentral for handelen mellom Mesopotamia og middelhavslandene.

Utgravninger

Karkemish er nå et stort utgravningefelt som ligger delvis i Syria og delvis i Tyrkia. British Museum startet utgravninger i området allerede på slutten av 1800-tallet og foretok nye utgravninger tidlig på 1900-tallet. Flere kjente personer deltok i utgravningene, blant annet den kjente T. E. Lawrence, bedre kjent som Lawrence of Arabia. Arkeologene fant både restene etter templer, palasser, statuer og innskrifter fra både hettittisk og assyrisk tid, men utgravningene omfattet kun et svært lite område.

Utgravningene i den tyrkiske delen av området ble startet på nytt i 2011, nå under ledelse av et tyrkisk og et italiensk team fra universitetene i Bologna og Istanbul. Arbeidet er vanskelig, både fordi den gamle byen nå befinner seg i to land og ligger midt i et krigsområde.

Arbeidet pågikk likevel helt frem til 2015. Det er funnet gjenstander fra både hettittisk og assyrisk tid. Funnene omfatter både akkadiske kileskrifttekster og gammelegyptiske hiereroglyf-tekster, statuer og bruksgjenstander. En av hensiktene med de nye utgravningen er å sette området i en slik stand at det kan bli et turistattraksjon og komme på UNESCOs verdensarvliste. Dette arbeidet finansieres av blant annet av den private organisasjonen Global Heritage Fund.

Det er også foretatt nye utgravninger på den syriske siden, men denne delen av det gamle Karkemish blir ansett for å være i fare for å bli ødelagt av både bebyggelse og krigshandlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg