Nabopolassar

Faktaboks

Nabopolassar

Nabu-Apla-Usur

Uttale
nabopolˈassar
600-tallet fvt.
Teksten forteller om Nabolpolassars bragder.
Terrakotta-sylinder som tilskrives Nabopolassar.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Nabopolassar tok makten i Babylon i 626 fvt. og regnes som grunnleggeren av Det nybabylonske rike (Kaldeerriket). I hans regjeringstid ble riket utvidet, kulturen blomstret, og det ble igangsatt flere store byggeprosjekter i Babylon. Han var far til Nebukadnesar 2. Nabopolassars bakgrunn er uklar, men han var muligens av kaldeisk herkomst.

Erobringer

Allerede i hans første regjeringsår startet de militære angrepene som hadde til hensikt å utvide Babylonias grenser og innflytelsesområde. Stadige kriger mot Assyria fulgte. I 615 fvt. forsøkte Nabopolassar å erobre Assyrias tidligere hovedstad Assur, men mislykkes. Deretter allierte han seg med mederne, som klarte å erobre byen året etter. Sammen erobret de Ninive i 612 fvt., og i 609 fvt. var hele det nyassyriske riket falt.

Egypterne, som hadde vært assyrernes allierte i vest, forsøkte å komme assyrerne til unnsetning, men ble møtt med motstand på veien. Ifølge bibeltekstene skal også kong Joshia av Juda rike ha forsøkte å hindre egypternes fremmarsj, men Joshia falt i et stort slag mot egypterne som fant sted i Megiddo i 609 fvt. (2. Kongebok 23,29).

Nabopolassar overga den militære ledelsen til sin sønn Nebukadnesar 2. I slaget ved Karkemish i 605 fvt. tapte egypterne hele området, fra Egypt til Assyria, til babylonerne. Nabopolassar døde øyensynlig en naturlig død like etter, og Nebukadnesar 2 vendte tilbake til Babylon, der han lot seg krone.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg