Saba, førislamsk oldtidsrike i Sør-Arabia, omtrent tilsvarende det tidligere (Nord-)Yemen. Hovedstad var Marib. Innbyggerne stod i livlig kontakt med omverdenen, særlig Etiopia, og drev en utstrakt handel helt til India, særlig med krydder og røkelse. De kom også i berøring med israelittene, som fortalte om en dronning av Saba, som reiste til Jerusalem for å gjøre den vise Salomos bekjentskap (1 Kong 10).

Området hadde bosetning allerede i steinalderen, og det var en blomstrende jernalderkultur. I Saba finnes fremdeles ruiner som vitner om deres bygningskunst, og innskrifter som har filologisk, religionshistorisk og kronologisk interesse. Det er funnet flere tusen innskrifter på sabeisk – én av flere gamle sørarabiske dialekter. Språket, som hadde et alfabet med 29 bokstaver, er en forløper til moderne sørarabisk, men det er fortsatt mange uavklarte problemer i forholdet mellom de to språksystemene.

Senere kom området under romerne. Etter arabernes erobring i det 7. århundre e.Kr. opphørte kongedømmet Saba og ble, under vekslende islamske regimer, kalt Yemen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.