Hattusa, nåværende Boğazkale i det østlige Tyrkia, hovedstad i hettitterriket fra omkring 1650 fvt. Store ruiner etter den hettittiske byen Hattusa, opprinnelig en assyrisk handelskoloni som daterer seg tilbake til omkring 1800 fvt. Hattusa besto av en øvre og en nedre by, og hadde mer enn tretti templer.

Når og hvordan byen ble erobret av hettittene, vet man ikke, men Hattusilis 1 gjorde den til hovedstad i hettitterriket omkring midten av 1600-tallet fvt. Byen ble første gang ødelagt ca. 1380 fvt., senere gjenoppbygd, men ødelagt på ny ca. 1180 fvt.

Ruinene omfatter bymur med porter og befestninger, skulpturer, templer, palasser og kongeborg. Det største templet var viet til stormguen og solgudinnen som samme hersket over det hettittiske panteon. Som de andre templene i det gamle Midtøsten, var tempelet også et administrativt og økonomisk senter. 

Av særlig stor betydning er funnet av arkiver med mange tusen leirtavler i kileskriftakkadisk, hettittisk og en rekke andre språk. De er av stor betydning for vårt kjennskap til Midtøstens historie i 2. årtusen fvt.

Under tysk ledelse har det vært foretatt regelmessige arkeologiske utgravninger fra 1906 og frem til i dag, avbrutt av de to verdenskriger. Hattusa står i dag på UNESCOs Liste over verdens kultur og naturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.