Mari
Mari
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Mari var i oldtiden en by på vestbredden av Eufrat, i Syria nær grensen til Irak. I dag heter stedet Tell Hariri. Byens historie går tilbake til 3. årtusen fvt., men den hadde sin storhetstid under amorittene i 2. årtusen fvt.

Faktaboks

Også kjent som

Tell Hariri

Arkeologiske funn

I 1933 begynte arkeologiske utgravninger på stedet. Et palass på nesten 3 mål viste seg å være et av oldtidens største. Byens arkiver var i behold, og mer enn 25 000 tavler med kileskrift er funnet. Disse omfatter diplomatisk korrespondanse, forvaltningsdokumenter, juridiske overenskomster og handelsavtaler, samt rapporter fra guvernører, som blant annet forteller om profeter som ønsket å tale med kongen. Tekstene stammer hovedsakelig fra 1700-tallet fvt.

Mari ble ødelagt av den babylonske kongen Hammurabi omkring 1759 fvt. til tross for at byen lenge hadde vært alliert med Babylon.

Satelittbilder fra 2016 viser at de gamle bygningsrestene i Mari har vært utsatt for plyndringer gjennomført av terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg