Faktaboks

Salmanassar 3.
Salmanassar III, Salmaneser, Shalmaneser
Født
Assyria
Levetid - kommentar
800-tallet fvt.
Salmanssar 3s  svarte obelisk

Kongen får tributt fra kongen av Gilzano (Iran) , ca. 825 fvt. British Museum.

Salmanssar 3s svarte obelisk
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Salmanassar 3, sønn av Assurnasirpal 2, var konge i det nyassyriske riket fra ca. 858–824 fvt. Som sine forgjengere var også Salmanassar 3 en krigerkonge som førte stadige erobringskriger, ikke minst mot nablandene i vest, blant disse også det israelittiske nordriket, Samaria.

Krigføring

I 853 kjempet han mot en koalisjon bestående av Hadad-Ezer, konge i Damaskus; Irhuleni, konge i Hamath og Omri, konge i Nordriket, Israel. Slaget fant sted ved Qarqar, ved Orontes-elven, og Shalmanassar skrøt av å ha drept 14 000 av motstandernes soldater. Et annet sted oppgis tallet til 25 000. Mange av landene i området måtte nå betale tributt til Assyria, men beholdt ellers sin selvstendighet.

Kunst

Seieren ved Qargar er avbildet på «den svarte obelisk fra Nimrud», som ble funnet i den gamle byens Nimruds ruiner, på østsiden av elven Tigris. Et av feltene viser en person som kneler foran kongen, og teksten lyder: "Yaw, sønn av Omri", noe de fleste forskere mener må være opprøreren Jehu, som ble konge i Israel ca. 841 fvt. Teksten ramser opp det tributten omfattet. Det var både sølv og gull, begre og dyrebare vaser.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg