Hammurabi

Faktaboks

Hammurabi

Hammurapi, Ammurapi

Uttale
hammurˈabi
Født
Babylonia, Mesopotamia
Død
1750 fvt.

Stele med Hammurabis lover. Relieffet øverst viser Hammurabi i bønn foran solguden Shamash. Originalen i Louvere/Paris, kopi i Pergamonmuseet i berlin.

Hammurabis lov
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Hammurabi var en av de mest berømte kongene i Babylonia. Han var den sjette kongen av det første amorittiske dynasti og regjerte cirka 1792–1750 fvt. (ifølge en tidligere kronologi rundt 1728–1686 fvt.). Hammurabi grunnla et storrike i Mesopotamia som overgikk det nysumeriske riket Ur III i utstrekning. I hans regjeringstid opplevde Babylonia en virkelig gullalder, og det er først fra hans tid at man kan snakke om Babylonia som en forent politisk enhet.

Han førte en utstrakt korrespondanse med fremmede herskere og sendte ambassadører og andre sendebud til nær og fjern. Siden brevene ble skrevet i kileskrift på leirtavler, er mye overlevert til ettertiden. Hans handlinger og lover er derfor godt dokumentert. I vår tid er han mest kjent for sin lovsamling, Hammurabis lov.

Regjeringstid

Hammurabi overtok makten etter faren Sin–Muballit. Babylon («gudenes port») var den gang kun en av mange bystater i området og et kultsenter for guden Marduk. Men Hammurabi sørget for å få folkets støtte, organisere samfunnet, øke byggevirksomheten i byen og forsterke dens befestninger.

Deretter styrket han sin hær og gjorde seg klar til å utvide landets grenser. Han begynte med å underlegge seg flere mindre bystater i syd, som Uruk og Isin (cirka 1787 fvt.), samt å inngå allianser med flere andre. Senere lyktes han i også å erobre viktige byer som Larsa.

Gjennom sine videre erobringer i nord, som den mektige amorittiske byen Mari og byen Eshnunna i Assyria, la han så grunnen til et mektig rike, som ved hans død strakte seg fra Mari i nord til Eridu i syd. Rikets storhet ble imidlertid kortvarig, og allerede under sønnen og etterfølgeren, Samsu-Iluna, gikk viktige deler av det tapt. Ingen av de senere kongene klarte å samle det store riket igjen.

Hammurabi fremmet både jordbruk og handel, blant annet gjennom å la bygge betydningsfulle kanalanlegg. Oppdemming, omledning og kontroll av vann ble også brukt som en del av hans erobringsstrategi. Tallrike bygninger (ingen av dem bevart) ble oppført, både for verdslige og religiøse formål. Som statens øverste prest tok han seg av kulten, hvor han gjorde den babylonske byguden Marduk til den fremste i Babylonias panteon. Dermed ble Babylon både et religiøst og politisk sentrum for det nye storriket. I kulten ble det sumeriske språket fremdeles benyttet, mens det semittiske språket akkadisk overtok som dagligspråk.

Hammurabis lover

Hammurabis lover(Codex Hammurabi) er skrevet i kileskrift på akkadisk og ble gjenfunnet i 1902 av Jacques de Morgan under franskledete utgravninger i Susa. Lovene hviler på eldre forvaltnings-, handels- og strafferett, blant annet Ur-Nammus (omtrent 2100–2050 fvt.) lover. De 282 lovene omfatter alle sider av et velorgansiert samfunn, fra strafferett, erstatningsrett, arverett, landbruksrett, forretningsrett og familierett.

Man ble snart oppmerksom på at flere lover kan gjenfinnes i den Det gamle testamentets og Tanakhs lover. Et eksempel er Codex Hammurabi §§ 196; 199 ff.: «Om noen ødelegger øyet på en fribåren mann, så skal man ødelegge et øye på ham selv... Om noen slår ut tenner på en med ham jevnbyrdig person, skal man slå ut tenner på ham selv». I 2. Mosebok 21,24 finner vi også formuleringen «Øye for øye, tann for tann».

Hammurabis lover er oversatt til de fleste moderne språk, også til norsk. Flere oversettelser er i dag også tilgjengelige via Internett.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hammurapis lover. Oversatt av Arvid A. Kapelrud. Johan Grundt Tanum, Oslo 1943.

Kommentarer (3)

skrev Magnus Pettersen Kjellin

Det kan ikke stemme at Hammurabi regjerte fra 1792–1749 f.Kr. I alle andre kilder jeg finner står det 14/15 år. Tipper dette er hand leveår.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Ja, det er ikke helt usannsynlig. Men samtidig står det f.eks. i det svenske nasjonalleksikonet at han først regjerte i tre desennier før han samlet større deler av riket, og så deretter over hele Babylonia. Jeg lar oppl. stå inntil videre til jeg får sjekket mer rundt dette.MvhKnut Are TvedtKunnskapsforlaget

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg