Hindu Kush

Tirich Mir i Pakistan ved grensen mot Afghanistan er Hindu Kush' høyeste fjell, 7690 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Hindu Kush sett fra Mazar-e Sharif i Afghanistan.

Artikkelstart

Hindu Kush er en fjellkjede i Sentral-Asia, verdens nest høyeste og om lag 650 kilometer lang. Fjellkjeden ligger hovedsakelig i det nordøstlige og midtre Afghanistan.

Faktaboks

Uttale
hindukˈush
Også kjent som
Hindukush

Hindu Kush er den vestligste utløperen av Karakorum og Himalaya. Den begynner mellom Pamir og Kashmir, og går i sørvestlig retning gjennom Afghanistan til Koh-i-Baba. Herfra fortsetter lavere fjellkjeder som løper vestover mot Det kaspiske hav. Hindu Kush er høyest i øst, hvor Tirich Mir i Pakistan ved grensen mot Afghanistan når 7690 meter over havet. Både øst og vest for denne topp er kamhøyden på en lang strekning 5000–6000 meter over havet. Hindu Kush har mange sidekjeder, især mot sørvest.

Hindu Kush danner vannskillet mellom Amu-Darja i nord og Indus i sør. Flere pass går over fjellene, blant annet Khawak, som Aleksander den store gikk igjennom, og Salangpasset med 2,3 kilometer lang veitunnel. Hindu Kush er snødekket og har lite vegetasjon. Snøgrensen går ved 5000 meter over havet, men det finnes breer som går lavere.

Fjellklatring i Hindu Kush

En norsk ekspedisjon under ledelse av professor Arne Næss foretok i 1950 den første bestigningen av Tirich Mir (vesttoppen). Samme mann ledet i 1964 en ny ekspedisjon til Tirich Mir, da Ralph Høibakk og Anders Opdal besteg østtoppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg