Lav er sopp som lever i samliv (symbiose) med en eller flere organismer som driver fotosyntese, det kan være grønnalger og/eller blågrønnbakterier.
Faktaboks
- Også kjent som
- Lichenes
Lav forveksles ofte med mose, som er små planter og som vokser på samme måte som lav i skogbunnen, på stein, jord, bark og så videre.
Når man beskriver vekstformen til laver skiller man mellom tre grupper.
- Busklaver, som danner små busker med grener, for eksempel kvitkrull.
- Bladlaver, med bladlignende form, og forskjell på over og undersiden, for eksempel kvistlav.
- Skorpelaver, for eksempel kartlav som danner kartlignende dekke på steiner.
Laver varierer i størrelse fra flere meter, som de lengste skjegglavene og strylavene, til ørsmå knappenålslaver. Busklaver og bladlaver regnes som makrolaver mens skorpelaver regnes som mikrolaver.
Når laver skal systematiseres etter slektskap, tar man utgangspunkt i soppen. Det er i alt kjent cirka 16 000 arter fordelt på 400 slekter. I Norge er det kjent mer enn 450 arter makrolaver og rundt 1400 arter mikrolaver.
Hos lav kalles soppen for mykobionten, mens grønnalgen eller blågrønnbakterien kalles fotobionten. Mykobionten danner lavkroppen, hvor fotobionten lever. Begge organismer har fordel av samlivet.
Mange laver består av to organismer, én mykobiont og én fotobiont, mens visse laver består av flere organismer. Noen laver har to fotobionter, for eksempel både en grønnalge og en blågrønnbakterie eller flere bakterier. Hos en del store lavarter består mesteparten av kroppen av en sekksporesopp, mens den i tillegg har visse typer stilksporesopp i barklaget.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.