Moser er planter, de er ofte små, men kan i enkelte miljø stå for en vesentlig andel av primærproduksjon (fotosyntese) og artsdiversitet slik som på myr og i fjellet.
Faktaboks
- etymologi:
-
av gresk ‘mose’ og ‘plante’
Ordet «mose» eller «mosi» kan i det norske språket bety både mosevokst og myr. Mye tyder på at det er brukt om vasstrukne mosetepper på myr. I det engelske språk brukes ordet «bryophyte» som stammer fra gresk og henspiller på at planten sveller når den blir fuktig.
Et moseskudd består av en stengel med blader, og det kan bære en sporofytt. Moser eller bryofytter karakteriseres blant annet av en livssyklus med generasjonsveksling mellom en haploid og diploid generasjon. Unikt for mosene, sammenlignet med andre landplanter, er at det er den haploide gametofyttgenerasjonen som er det dominerende livsstadiet. Dette særtrekket i generasjonsvekslingen har vært et hovedargument for at mosene utgjør en monofyletisk gruppe, det vil si at de har en felles stamform.
Moser deles i tre divisjoner:
Bladmosene har omkring 15 000 arter totalt og er den nest største gruppen (divisjonen) innen planteriket, hvor de dekkfrøete plantene er den klart største divisjonen med omkring 250 000 arter. Levermosene består av omkring 9000 arter, mens nålkapselmosene bare har omkring 100 arter.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.