Nuristan

Bosetting i Nuristan.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nuristan er en provins og en historisk region i Afghanistan. Regionen består av et fjellrikt landområde på cirka 13 000 km². Det ligger ved sørskråningen til fjellkjeden Hindu kush og grenser mot Pakistan i øst. Området er befolket av en distinkt folkegruppe, nuristanere.

Faktaboks

Uttale
nˈuristan
Også kjent som
tidligere Kafiristan

Landskapet i Nuristan består av snødekte tinder og trange, delvis skogkledde daler. Innbyggerne driver i hovedsak jordbruk, med dyrking av korn og frukt, kombinert med husdyrhold. Skogene i Nuristan står for det meste av Afghanistans tømmer.

Historie

Nuristan ble ikke en del av Afghanistan før på slutten av 1800-tallet. Nuristanerne skilte seg ut fra de muslimske nabofolkene både i språk (nuristani), kultur og religion. De hadde et klanbasert samfunn med landsbystyre og en lokal polyteistisk religion. Nuristanere ble derfor lenge kalt kafir, som betyr «vantro», og området ble kalt Kafiristan, «de vantros land».

Den afghanske emiren Abdurrahman erobret regionen i 1890-årene og omvendte befolkningen til islam. Området fikk deretter navnet Nuristan, «de opplystes land». Noen få flyktet til Chitralindisk (nå pakistansk) side av grensen.

I dag utgjør deler av det historiske Nuristan en provins. Nuristan ble erklært nasjonalpark i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg