Rhododendron

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhododendron

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhododendron. Bergen er kjent for storvokste, frodige rododendronbusker av mange fargevarianter og sorter. Her fra Byparken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhododendron, slekt i lyngfamilien. Til slekten regnes nå også de fleste artene som før ble regnet til slekten Azalea og som nå utgjør Asalea-gruppen av Rhododendron. Antall arter er mellom 500 og 600. De fleste av de nye artene er funnet i de lite tilgjengelige fjellstrøkene i det indre av Kina og i Himalaya-området. Noen er små dvergbusker, som f.eks. lapprose.

Faktaboks

uttale:
rhododˈendron
etymologi:
av gresk ‘rose’ og ‘tre’
også kjent som:
rododendron
alperose

De fleste er større busker, og noen er trær, slike som den 8–10 m høye R. maximum i Nord-Amerika og den 10–12 m høye R. arboreum i Himalaya. Flere arter er epifytter. Navnet alperose ble først brukt om et par småvokste arter (R. hirsutum og R. ferrugineum) som er vidt utbredt i Alpene.

I Norge dyrkes mange arter og kulturformer som prydbusker, mest på Vestlandet, der de greier seg uten dekning om vinteren, f.eks. kaukasus-alperose, R. caucasicum, med lyse blomster, pontisk alperose, R. ponticum, og sibir-alperose, R. dauricum, med purpurfargede blomster, og den amerikanske R. catawbiense, som har store fiolette blomster.

Av Asalea-gruppen dyrkes gullasalea, R. luteum, flammeasalea, R. molle, som er en hybrid mellom R. japonicum og R. sinense, og den amerikanske R. canadense, som har intenst purpurfargede blomster på bar kvist.

Stueasaleaer stammer fra R. simsii, som ved kryssing med nærstående arter har dannet sorter med varierende blomsterfarge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg