Rhododendron

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhododendron

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhododendron. Bergen er kjent for storvokste, frodige rododendronbusker av mange fargevarianter og sorter. Her fra Byparken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rhododendron er en slekt i lyngfamilien. Til slekten regnes nå også de fleste artene som før ble regnet til slekten Azalea og som nå utgjør Asalea-gruppen av Rhododendron. Antall arter er mellom 500 og 600. De fleste av de nye artene er funnet i de lite tilgjengelige fjellstrøkene i det indre av Kina og i Himalaya-området. Noen er små dvergbusker, som for eksempel lapprose.

Faktaboks

Uttale
rhododˈendron
Også kjent som
rododendron alperose
Etymologi
av gresk ‘rose’ og ‘tre’
Vitenskapelig navn
Rhododendron
Beskrevet av
Carl von Linné

De fleste er større busker, og noen er trær, slike som den 8–10 meter høye Rhododendron maximum i Nord-Amerika og den 10–12 meter høye Rhododendron arboreum i Himalaya. Flere arter er epifytter. Navnet alperose ble først brukt om et par småvokste arter (Rhododendron hirsutum og Rhododendron ferrugineum) som er vidt utbredt i Alpene.

I Norge dyrkes mange arter og kulturformer som prydbusker. Mest på Vestlandet, der de greier seg uten dekning om vinteren, for eksempel kaukasus-alperose (latinsk navn: Rhododenron caucasicum), som har lyse blomster, pontisk alperose (latinsk navn: Rhododendron ponticum) og sibir-alperose (latinsk navn: Rhododendron dauricum), som har purpurfargede blomster, og den amerikanske Rhododendron catawbiense, som har store, fiolette blomster.

Av Asalea-gruppen dyrkes gullasalea (latinsk navn: Rhododendron luteum), flammeasalea (latinsk navn: Rhododendron molle), som er en hybrid mellom Rhododendron japonicum og Rhododendron sinense, og den amerikanske Rhododendron canadense, som har intenst purpurfargede blomster på bar kvist.

Stueasaleaer stammer fra Rhododendron simsii, som ved kryssing med nærstående arter har dannet sorter med varierende blomsterfarge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Rhododendron
Rhododendron
Artsdatabanken-ID
101818
GBIF-ID
2883026

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg