Sjøsprøyt er vanndråper fra havoverflaten som piskes opp i luften ved sterk vind. Sikten nedsettes på grunn av vanndråpene i lufta.

Ising

Ved lufttemperatur under frysepunktet (0 °C), vil dråpene være underkjølte. Da vil sjøsprøyt fryse til is hvis dråpene treffer land eller båter til havs. Dette kalles ising.

Fenomenet er vanligst i de nordlige landsdelene, men kan også forekomme på Sørlandet og langs Skagerrakskysten. Fartøyer og strandsoner kan også ise ved sjøsprøyt.

Grønn og hvit sjø

Grønn og hvit sjø er uttrykket for de to typene sjøsprøyt som kan slå inn over dekk på skip og installasjoner i sjøen, for eksempel oljerigger.

Grønn sjø er når hele bølger slår inn over dekk. Dette kan forårsake ulike skader, og tilfører massive vannmengder på dekk. Grønnsjøen kan skylle personer av fartøyet, eller i noen tilfeller påvirke stabiliteten til fartøyet (effekt av fri væskeoverflate).

Hvit sjø er bølgeskummet, eller bølgesprut, som slår inn over dekk. Den hvite sjøen kommer alltid i mindre mengder enn den grønne sjøen, og har en lavere egenvekt, som ikke fører til voldsomme vannskyll. Det er derimot den hvite sjøen som fører til ising. Denne sjøen kan også nå langt opp, slik at isingen setter seg på høye punkter om bord. Helikoptre i Nordsjøen kan utsettes for hvit sjø så langt opp som til helidekket på en rigg, som kan være en risiko for motorene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg