Vierslekta er en meget artsrik slekt i vierfamilien. De fleste artene i denne slekta i Norge er busker og kalles vier, men det er også to treslag som hører til slekta, selje og gråselje. I tillegg kommer en rekke små trær eller store busker som kalles pil. Tre av artene er dvergbusker på maksimalt noen centimeters høyde, musøre, polarvier og rynkevier.

Faktaboks

Etymologi

Salix er et gammelt navn brukt av Cato den eldre på vier

Beskrevet av
Carl von Linné

Felles for alle artene i slekta er at de er særbu og at blomsterstanden er tette aks med reduserte blomster med nektarier, og på grunn av tidlig blomstring og nektarproduksjon er artene svært viktige matplanter for mange insekter tidlig i sesongen.

For beskrivelse av arter og oversikt over norske arter i slekta se vier.

Systematikk

Det er drøyt tjue taksa (arter, underarter, varieteter) som antas å være opprinnelige i Norge. Ingen av artene er vurdert til trua i Norsk rødliste. I tillegg til de opprinnelige finnes det en rekke taksa som er innført som prydplanter og som i ulik grad er forvilla. Av de 35 taksaene som er vurdert i Fremmedsartlista er flere vurdert til å ha økologisk risiko for naturmangfoldet i Norge. En av disse, kurvpil, er vurdert til svært høy risiko (SE) og tre taksa er vurdert til nest høyeste nivå, høy risiko (HI): flettepil, grønnpil, mellomeuropeisk doggpil.

Vierslekta på verdensbasis har om lag 450 arter og finnes på den nordlige halvkula i kjølige og tempererte områder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

vierslekta
Salix
Artsdatabanken-ID
102644
GBIF-ID
3039576

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg