Kvelifjellet i Lierne. Av /Statsskog SF. CC BY SA 3.0

fjellskog

Fjellskog er skog som vokser så høyt til fjells at den blir preget av det harde klimaet: kort sommer, lav temperatur og mye vind. Fra Lifjell i Lierne.
Av /Statsskog SF.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fjellskog, skog som vokser så høyt til fjells at den blir preget av det harde klimaet: kort sommer, lav temperatur og mye vind.

Det er først og fremst temperaturen som er minimumsfaktor, selv om også vind og næringsfattig jord begrenser vekst og utvikling. Karakteristisk for fjellskog er glisne bestand, lite ungskog og mange skadede trær. På grunn av at trærne står glissent, blir de som oftest kvistrike. Fordampningen er liten, slik at marka ofte er rå eller forsumpet i overflaten.

Øverst finnes gjerne bjørk og lenger nede gran eller furu. Granen har ofte grener helt ned til bakken. Disse kan slå røtter og danne nye trær. Rundt et mortre finner man gjerne en ring med slike «avleggere», avlegger- eller senkergrupper. Det går mange år mellom hver gang fjellskogen setter modent frø. Produksjonen av nyttbart trevirke er liten, men det er ofte en frodig bunnvegetasjon, som sammen med bjørkeriset gir gode vilkår for mange viltarter.

Fjellskogens levirkning har stor betydning for de lavereliggende områder. En del av fjellskogen vil være definert som verneskog etter skoglovgivningen og undergitt spesielle regler for forvaltningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Egil Ingvar Aune

For en plantegeograf blir det litt "feil" å snakke om "skog som vokser så høyt til fjells". I vår terminologi starter fjellet, de alpine vegetasjonssonene, over skoggrensa. Fjellskog er et synonym til nordboreal sone, et begrep som så langt ikke er fanga opp av SNL. Det er en ganske god artikkel om "boreale barskogsone", men oppdelinga i sør-, mellom- og nord-boreal har ikke kommet med. Et annet synonym for "fjellskog" er "subalpin" som er et oppslagsord i SNL. I klimadelen av SNL er det en meteorologisk artikkel om "boreal klimasone". Det er greit at ulike fagfelt bruker termer litt ulikt, men mener likevel at noen bør ta tak i og på noe vis samordne artikler innen skogbiologi, økologi og klima.

svarte Lars Sandved Dalen

Hei Egil Ingvar, tusen takk for kommentaren. Det er et godt forslag å samordne terminologien for artikler innen skogbiologi, økologi og klima. Kanskje det er noe vi kunne sett på sammen med John Yngvar Larsson?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg