Margaret Thatcher, bilde fra Margaret Thatcher Foundation, CC-BY-SA

. fri

Margaret Thatcher. Foto fra 1987.

Margaret Thatcher av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Margaret Thatcher var en britisk politiker fra Conservative Party og Storbritannias første kvinnelige statsminister. Hun var statsminister fra 1979 til 1990.

Margaret Thatcher preget det politiske liv i Storbritannia mer enn noen annen politiker siden Winston Churchill, og hun var omstridt både personlig og politisk. Hennes økonomiske politikk gikk ut på å bekjempe inflasjonen, redusere de offentlige utgiftene, privatisere statseiendom og begrense fagforeningenes makt. Dette førte fra midten av 1980-årene til økonomisk vekst, men også en rekordhøy arbeidsledighet (3,3 millioner i 1986) og store sosiale problemer.

Utenrikspolitisk gjennomførte hun avtalen om Hong Kongs tilbakeføring til Kina og ledet gjengjeldelsesaksjonen under Falklandskrigen i 1982. Hun var også i hele sin regjeringstid en bremsekloss i arbeidet med økt integrering i EU og hadde et anstrengt forhold til forbundskansler Kohl, mens hun utviklet et nært personlig og politisk samarbeid med USA under president Reagan.

Thatcher var utdannet som kjemiker og jurist fra Oxford og var medlem av Underhuset i årene 1959–1992. I 1967 ble hun medlem av skyggekabinettet (opposisjonens talspersoner) og var minister for forskning og undervisning i perioden 1970–1974. I 1975 ble hun valgt til leder for underhusgruppen og leder for Conservative Party. Etter valget i 1979 ble hun statsminister. Hun vant tre parlamentsvalg (1979, 1983 og 1987), men ble til slutt fjernet som statsminister av sine egne partifeller.

Thatcher ledet hele tiden regjeringen og partiet med fast hånd. Hennes kompromissløse lederstil ble sterkt kritisert, og det var en rekke utskiftinger i regjeringen. Da den siste av hennes ministre fra 1979, Sir Geoffrey Howe, trakk seg 1990, ble Thatcher utfordret som partileder av Michael Heseltine. Thatcher trakk seg og ble etterfulgt av John Major.

Fra 1992 var hun medlem av Overhuset.

Thatcher skrev memoarene The Downing Street Years i 1993 og The Path to Power i 1995. I 2003 utga hun boken Statecraft. I 2011 kom filmen Jernkvinnen (The Iron Lady) om hennes liv, med Meryl Streep i tittelrollen og regi av Phyllida Lloyd.

Margaret Thatcher ble på sine eldre dager rammet av demens og døde etter et slag, 87 år gammel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.