Finchley

Artikkelstart

Finchley er en bydel i London, i kommunen Barnet, ti kilometer nord for bysentrum. Finchley består av delene East Finchley, West Finchley og Finchley Church End og har 52 700 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
f 'intʃli

Området har en overveiende hvit, velstående og politisk konservativ befolkning, mens kommunen som helhet har om lag en femtedel innvandrere. Bydelen har store jødiske trossamfunn. Finchley var representert i parlamentet av Margaret Thatcher fra 1959 til 1990.

Finchley er tilknyttet undergrunnsnettet med flere stasjoner på Northern Line.

Historie

Landsbyen Finchley ble bygd på 1100-tallet, og kirken St. Mary-at-Finchley ble reist i 1274. Et stykke øst for landsbyen – i dagens East Finchley – var det fra omkring 1350 et mye brukt skyss-skifte, og etter hvert forskjøv tyngdepunktet i bosetningen seg dit. Jordbruket i området spesialiserte seg på å levere meieriprodukter og høy til London. I første halvdel av 1800-tallet ble det anlagt veier nordover fra London, og ny lokal forretningsdrift oppstod i North Finchley.

Området fikk forstadsbane i 1860-årene, og tidlig på 1900-tallet ble et elektrisk sporvognsnett etablert. Ringveien North Circular Road (A406) ble anlagt på 1920-tallet. Den mest markante forstadsutviklingen skjedde i mellomkrigsårene, og området ble på det nærmeste fullt utbygd i løpet av 1930-tallet. Etter andre verdenskrig er deler av den opprinnelige bebyggelsen endret gjennom offentlige byfornyelsesprogrammer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg