Faktaboks

Finchley
Uttale
f 'intʃli

Finchley er en bydel i London, i kommunen Barnet, ti kilometer nord for bysentrum. Finchley består av delene East Finchley, West Finchley og Finchley Church End og har 52 700 innbyggere (2018).

Området har en overveiende hvit, velstående og politisk konservativ befolkning, mens kommunen som helhet har om lag en femtedel innvandrere. Bydelen har store jødiske trossamfunn. Finchley var representert i parlamentet av Margaret Thatcher fra 1959 til 1990.

Finchley er tilknyttet undergrunnsnettet med flere stasjoner på Northern Line.

Historie

Landsbyen Finchley ble bygd på 1100-tallet, og kirken St. Mary-at-Finchley ble reist i 1274. Et stykke øst for landsbyen – i dagens East Finchley – var det fra omkring 1350 et mye brukt skyss-skifte, og etter hvert forskjøv tyngdepunktet i bosetningen seg dit. Jordbruket i området spesialiserte seg på å levere meieriprodukter og høy til London. I første halvdel av 1800-tallet ble det anlagt veier nordover fra London, og ny lokal forretningsdrift oppstod i North Finchley.

Området fikk forstadsbane i 1860-årene, og tidlig på 1900-tallet ble et elektrisk sporvognsnett etablert. Ringveien North Circular Road (A406) ble anlagt på 1920-tallet. Den mest markante forstadsutviklingen skjedde i mellomkrigsårene, og området ble på det nærmeste fullt utbygd i løpet av 1930-tallet. Etter andre verdenskrig er deler av den opprinnelige bebyggelsen endret gjennom offentlige byfornyelsesprogrammer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg