Overhuset (Storbritannia)

Overhuset møtes i House of Lords Chamber i Westminister Palace i London. Bildet er fra 2011.

Av .
Overhuset har sete i Westminster Palace.

Artikkelstart

Overhuset er den delen av det britiske parlamentet som ikke velges av folket, men hvor medlemmene (peers) innehar stillingen i kraft av adelskap eller oppnevning for livstid (life peers) eller geistlig embete. Overhuset består i dag av rundt 800 medlemmer, der life peers er den største gruppen.

Faktaboks

Også kjent som

House of Lords

Overhuset er formelt det britiske førstekammeret. Det har en selvstendig og uavhengig status i forhold til det folkevalgte Underhuset (House of Commons), som formelt er parlamentets annetkammer, men som i realiteten er det dominerende kammeret.

Oppgavene til Overhuset er delvis knyttet til behandlingen av lovforslag og til utøvelse av kontroll med regjeringen og Underhuset. I begge tilfellene representerer det et supplement til Underhuset.

Medlemmer

Medlemmene av Overhuset blir oppnevnt, først og fremst gjennom dronningens årlige utnevning av såkalte «life peers» – en baronstatus som ikke kan gå i arv. I tillegg til disse «life peers» består Overhudet av landets biskoper (i alt 26) og 90 arvelorder (januar 2020) som er valgt blant alle lorder som inngår i den britiske adelskalender. Det skilles mellom the Lords Spiritual, som er den anglikanske kirkes to erkebiskoper, biskopene av London, Durham og Winchester og de 21 av de øvrige biskoper som har lengst ansiennitet, og the Lords Temporal, som er 90 av de arvelige peers (valgt av og blant disse), samt alle life peers.

Overhuset vedtok i 1999 etter forslag fra Labour-regjeringen å begrense makten for dem med arvelige adelstitler gjennom House of Lords Act. 667 av arvelordene måtte gå av, mens 92 fikk beholde sine plasser. I 2020 er det redusert til 90.

Fram til innføringen av House of Lords Act var alle britiske arvelorder medlemmer av Overhuset. Gjennom reformen i 1999 ble denne ordningen avskaffet, men man åpnet for et visst innslag fra denne kategorien gjennom arvelordenes valg av 92 representanter. Det samlede antall representanter i Overhuset varierer noe, men ligger på rundt 800 personer (794 pr januar 2020). Det vil si at «life peers» – som er rekruttert fra ulike deler av britisk samfunnsliv, hovedsakelig politikk, i dag er den dominerende gruppen i overhuset.

Medlemmene har tilknytning til et politisk parti eller er uavhengige av partitilknytning. Flere sitter som såkalte crossbenchers, medlemmer som ved nominasjonen til Overhuset ikke hadde tilknytning til et politisk parti.

Juridisk

Fram til en lovendring i 2009 satt også 21 av rikets øverste dommere (Law Lords) i Overhuset. Samtidig ble Overhusets funksjon som rikets øverste domstol overført til den nyopprettede Supreme Court of the United Kingdom (britisk høyesterett). Dermed er det Supreme Court som er landets høyeste ankeinstans for England, Wales og Nord-Irland. Skottland har sin eget Supreme Court i Edinburgh.

Det har vært mye diskusjon rundt Overhusets fremtid. Kammeret er ofte sett på som en historisk overlevning og ett av få ikke-valgte kamre i europeisk politikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg