Brighton

John Nash' Royal Pavilion i Brighton (1815–1817). Bygningen, som rommer kunstgalleri og museum, ble brannskadet 1975 og påført skader under en storm 1987. Den er senere blitt restaurert.

/SCODE.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Brighton er en kystby i Storbritannia, England, i grevskapet Sussex ved Den engelske kanal, om lag 82 kilometer sør for London. Byen har 134 293 innbyggere ved folketellingen i 2011, og er sammenvokst med badebyen Hove. Brighton and Hove utgjør en samvirkende myndighet med 229 700 innbyggere i 2011.

Faktaboks

Uttale
brˈaitən

Historie

Brighton er et av Englands største badesteder, med mer enn elleve kilometer grusstrand, men var opprinnelig bare en liten fiskerlandsby. Da legen Richard Russel i 1754 skrev om det helsebringende ved saltvann og ville sette teoriene sine ut i praksis, startet Brightons utvikling mot badeby. Russel slo seg til i byen og rike og syke fulgte etter.

Severdigheter

Langs stranden ligger flere fornøyelsessteder, blant annet Palace Pier som åpnet i 1899 og er 525 meter lang. Palace Pier har over fire millioner besøkende hvert år. The Royal Pavilion ble bygd i 1817 og hører til de mest fantasifulle bygninger i England. I dag er det museum og kunstgalleri, men var opprinnelig oppført av Henrik 6 på det stedet der fiskerne tidligere hadde tørket garnene sine. Byggingen av jernbanen til London 1841 skapte ytterligere vekst. Brighton og nabobyene har vokst sammen og danner i dag en nærmest sammenhengende bebyggelse fra Littlehampton i vest til Newhaven i øst, en strekning som er omlag 40 kilometer lang.

Næringsliv

Selv om turismen i Brighton er betydelig, er likevel handel i forskjellige former vel så viktige næringsveier, i tråd med byens tradisjon fra 1800-tallet. American Express har sitt europeiske hovedkontor i Brighton, samtidig som et betydelig antall innbyggere pendler til Gatwick lufthavn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg