Rotary International

Artikkelstart

Rotary International er en verdensomspennende serviceorganisasjon som ble stiftet i Chicago, USA, i 1905 av advokaten Paul P. Harris. Organisasjonen har vel 1,2 millioner medlemmer i ca. 35 000 klubber i 168 land og geografiske regioner (2019). Kvinner fikk adgang til medlemskap i 1989.

Faktaboks

Uttale
rˈoutəri intənˈæʃənəl
Også kjent som
RI

Rotarianere som inviteres inn som medlemmer er personer med bred yrkesmessig bakgrunn. Hvert medlem skal representere sitt yrke på et høyt faglig nivå. Formålet er «å gagne andre» ved å lære medmennesker å kjenne, og ved å stille høye etiske krav til seg selv i yrke og i samfunnsliv. Rotary representerer et betydelig engasjement så vel nasjonalt, ved klubbene, som internasjonalt ved RI, i arbeidet for mellomfolkelig forståelse gjennom vennskap over landegrenser.

Rotaryfondet (Rotary Foundation) er et hovedvirkemiddel i dette arbeidet. Gjennom dette fondet bidrar Rotary med ungdomsutvekslinger, spesielle gruppestudieutvekslinger og omfattende studiestipendier for yngre mennesker. Siden 1979 har Rotary gjennom PolioPlus-programmet arbeidet for å vaksinere alle verdens barn mot polio.

Den første Rotaryklubben i Norge ble stiftet i 1922. I Norge er det ca. 12 000 rotarianere i 338 klubber (2019). Medlemmene er organisert i 6 distrikter, hvert ledet av en guvernør. Norsk Rotaryråd er et serviceorgan for guvernørene og koordinerer Rotarys landsomfattende virksomhet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg