Grenada

Faktaboks

Uttale
grinˈeida
Offisielt navn
Grenada
Statsform
Konstitusjonelt monarki i Karibia
Hovedstad
Saint George's
Innbyggertall
106 349
Landareal
340 km²
Totalareal
340 km²
Innbyggere per km²
312,79
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Religion
Katolsk og protestantisk kristendom
Nasjonaldag
7. februar
Statsoverhode
Elizabeth 2
Statsminister
Keith Mitchell
Mynt
Østkaribisk dollar à 100 cents
Valutakode
XCD
Flagg
Riksvåpen

Grenada

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Grenada, øystat i det østlige Karibia. Staten består av hovedøya Grenada (310 kvadratkilometer), øyene Carriacou, Ronde Island og Petite Martinique samt omkring 30 småøyer i sørlige del av Grenadinene. Grenada ligger nordvest for Trinidad og Tobago, nordøst for Venezuela og sørvest for St. Vincent og Grenadinene.

Grenada kalles ofte «krydderøya» på grunn av den store mengden krydder som dyrkes her; en muskatplante er vist i flagget. Grenada er verdens nest største produsent og eksportør av muskat. Landet ble invadert av en USA-ledet styrke i 1983. Hovedstad er St. George’s.

Navnet Grenada er etter kongeriket eller byen Granada i Spania. Nasjonalsang er «Hail Grenada» («Vær hilset Grenada»). Grenada har gitt navn til Grenadinene.

Geografi og miljø

Sørvestkysten av øya Grenada med hovedstaden St. George’s.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Øyene har vulkansk opprinnelse. Øya Grenada består av fem vulkaner med den yngste, Mount St. Catherine, som høyeste punkt med 840 meter over havet. Øyene er delvis avskoget på grunn av beite og hogst. Det er flere vassdrag med vakre fosser. På hovedøya finnes den store kratersjøen Grand Etang. Den aktive undersjøiske vulkanen Kick’ em Jenny ligger nordvest for hovedøya og vest for Ronde Island.

I nord og vest er kysten bratt, i sør og øst lavere med sletter, bukter og halvøyer. Øya Carriacou om lag 30 kilometer nordvest for Grenada er lavere og størst av Grenadinene.

Klimaet er tropisk og fuktig i regntiden og svales av passaten i tørketiden. I lavlandet er årets middeltemperatur cirka 26 oC og med små årstids- og døgnvariasjoner. Grenada ligger i sørkanten av orkanbeltet; flere orkaner har gjort stor skade. Det regner mest i juni-november, minst i januar-april. I St. George’s er årsnedbøren 1520 millimeter. Det regner mer i høylandet. Carriacou er atskillig tørrere enn Grenada.

Mye av den opprinnelige regnskogen i innlandet er hogd bort opp til 840 meter over havet og er erstattet av annen skog og plantasjer. Teak og mahogni er verdifulle treslag. Carriacou har en vegetasjon preget av tørketålende arter som akasie og kaktus.

Dyrelivet har relativt få, men karakteristiske arter som monamarekatt innført av afrikanske slaver, gullhare, pungrotte, niringet beltedyr og noen få flaggermusarter. Vanlige fugler er blant annet flere kolibriarter og brunpelikan. Grenadadue finnes bare på Grenada. Til krypdyrene hører iguan og skilpadder.

Folk og samfunn

Frimerke fra Grenada med motiv fra Hillsborough, Carriacou.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

De fleste bor på hovedøya Grenada. Om lag 82 prosent er etterkommere av afrikanske slaver. Grenadinere av indisk herkomst utgjør den nest største etniske gruppen. Noen få nedstammer fra urfolk.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 76,62 år for kvinner og 71,24 år for menn (2014).

Engelsk er offisielt språk. Befolkningen snakker hovedsakelig engelskbasert kreolsk; franskpreget kreolsk har begrenset utbredelse.

Romersk-katolske kristne utgjør cirka 53 prosent av befolkningen, anglikanske protestanter cirka 14 prosent og andre kristne cirka 33 prosent. Hinduer, muslimer, buddhister, baha’ier og rastafari utgjør små grupper.

Mange grenadinere har emigrert til andre deler av Karibia, som Barbados og Trinidad, samt blant annet til USA, Canada og Storbritannia.

Stat og politikk

Maurice Bishop (i midten), statsminister i Grenada fra 1979 til 1983, sammen med Daniel Ortega (til venstre) og Fidel Castro (til høyre) under en 1. mai-feiring i Havanna, 1980. Bishop ble henrettet i 1983.
Av /NTB.

Grenada er en parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Landet er et konstitusjonelt monarki med den britiske dronningen som formelt statsoverhode. Monarken er representert ved en generalguvernør. Regjeringen utgår fra flertallet i parlamentet som har to kamre: overhuset (senatet) med 13 medlemmer oppnevnt av generalguvernøren og underhuset (representanthuset) med 15 medlemmer valgt for inntil 5 år ved flertallsvalg i enmannskretser.

Landet er inndelt i seks prestegjeld. Carriacou og Petite Martinique regnes som et «dependency» eller sjuende prestegjeld. Grenada har ikke kommunalt selvstyre.

Grenada er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Commonwealth, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Det karibiske fellesskap og fellesmarked (CARICOM), Organisasjonen for østkaribiske stater (OECS), Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon.

Grenada har ikke egne militære styrker. Royal Grenada Police har en egen spesialtjeneste-enhet og en kystvakt underlagt politiet. Ved unntakstilstand eller krig kan politistyrken benyttes som forsvarsstyrke.

Historie

Amerikanske invasjonsstyrker på Grenada i slutten av oktober 1983.

Av /NTB Scanpix ※.

Grenadas opprinnelige befolkning, arawakene, ble fordrevet eller drept av kariber. Under sin tredje reise til Den nye verden kom Kristoffer Columbus til Grenada i 1498. Engelske kjøpmenn gjorde et mislykket forsøk på å grunnlegge en koloni i 1609, men ble fordrevet av urfolkene. Den franske guvernøren på Martinique, som hadde kjøpt Grenada, etablerte et lite nybyggersamfunn i St. George’s i 1650. Etter flere kamper, og med forsterkninger fra Martinique, beseiret franskmennene karibene.

Øya var en fransk besittelse i perioden 1674–1762, deretter en britisk koloni i periodene 1762–1779 og 1783–1958; Grenada var kronkoloni fra 1877. Grenada var medlem av Den vestindiske føderasjon i årene 1958–1962 og fra 1967 assosiert stat innenfor Samveldet av nasjoner.

Grenada ble selvstendig i 1974, og den korrupte Eric Gairy fra Grenada United Labour Party (GULP) samarbeidet blant annet med Pinochet-regimet i Chile. I 1979 grep Black Power-inspirerte New Jewel Movement (NJM), ledet av Maurice Bishop, makten i et statskupp og opprettet People’s Revolutionary Government. I USA steg bekymringen da Grenada innledet samarbeid med Sovjetunionen, DDR og Cuba; sistnevnte land rustet opp Grenada for å møte en eventuell invasjon. Etter intern strid grep et militærråd makten i 1983 og henrettet Bishop. Seks dager senere ble Grenada invadert av tropper fra USA og 6 vestindiske land, og tok de militære lederne til fange. Året etter ble det holdt frie valg.

I 2004 ble Grenada rammet av orkanen Ivan, som ødela eller skadet 90 prosent av hjemmene på øya. Nordkysten ble rammet av orkanen Emily i 2005. Valget i 2013 ble vunnet av New National Party under ledelse av Keith Mitchell, som ble statsminister.

Økonomi og næringsliv

Turisme er konsentrert til sørvestkysten og er Grenadas største inntektskilde. Øya får hyppig besøk av cruiseskip. Tjenestenæringene utgjør 78,5 prosent av BNP (2013).

Grenada er en ledende produsent av flere kryddere, spesielt muskat. Det dyrkes mye bananer, kakao, sitrusfrukter, sukkerrør, mais, ingefær og kaffe, på Carriacou også bomull. Storfehold er viktigst på Carriacou. Jordbruket utgjør 5,6 prosent av BNP.

Industri (15,8 prosent av BNP) produserer blant annet næringsmidler, tekstiler og elektroniske komponenter. Det drives en del fiskeri, og fiskeforedling er under utbygging.

Kunnskap og kultur

Skolegang er obligatorisk og gratis for barn i alderen 5–16 år. Videregående skole er ikke obligatorisk. Grenada har teknisk skole, lærerskole og fiskerifagskole. St. George’s University gir utdannelse i medisin og veterinærmedisin. Det er også en filial av Det vestindiske universitet.

Det er ingen dagsaviser; fire engelskspråklige aviser utgis ukentlig. Grenada Broadcasting Network sender radio- og fjernsynsprogrammer; et privat selskap sender fjernsyn. Det er en rekke private radiostasjoner.

Folkelige fortellinger har afrikanske og franske påvirkninger. Kjente forfattere er Gus John (1945–), Merle Collins (1950–) og Tobias S. Buckell (1979–).

Populære musikkformer er calypso, soca, zouk, reggae og dancehall. Grenada er også kjent for jazz; mest kjent er pianisten og sangforfatteren Eddie Bullen, som har vært bosatt i Canada siden 1980. David Emmanuel er en kjent reggae- og jazzmusiker. Carriacou er kjent for den afro-karibiske sangstilen Big Drum; begravelsesmusikken er en del av øyas folkemusikk.

Afrikansk dans finnes i en utviklet form; det samme gjelder europeiske kvadriljer.

Det er et årlig karneval i august. Noe fransk arkitektur fra 1700-tallet er bevart. Cricket og fotball er de mest populære sportsgrenene.

Grenada og Norge

Den britiske ambassaden i Oslo er sideakkreditert til Grenada. Det er ingen norsk utenriksstasjon på Grenada. Norge er representert ved et honorært konsulat i St. George’s i Grenada, og ansvarlig norsk ambassade for Grenada er den norske ambassaden i Havanna, Cuba.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg