Tysklands historie fra 1933 til 1945 er preget av Weimarrepublikkens oppløsning, Adolf Hitler og NSDAPs maktovertakelse, og andre verdenskrig.
Faktaboks
- Også kjent som
-
det nazistiske regimet i Tyskland, Nazi-Tyskland, det tredje riket
Tyskland ble republikk i 1918, etter nederlaget i første verdenskrig. Politisk og økonomisk ustabilitet, og protester mot krigserstatningene landet ble pålagt i Versaillestraktaten, gjorde at nasjonalistiske grupper etter hvert vant tilhengere. Blant dem var Hitler og hans nazistiske parti. I 1933 ble Hitler rikskansler, og kort etter innførte han «fullmaktsloven», som gav ham diktatorisk makt. Alle partier utenom det nazistiske ble forbudt, og alle som kunne mistenkes for å være politiske motstandere, risikerte å bli sendt i konsentrasjonsleir uten lov og dom. Særlig gikk forfølgelsene hardt utover jødene.
I årene som fulgte førte nazistene en aggressiv utenrikspolitikk med mål om å vinne tilbake tidligere tapte landområder, og allierte seg med Italia. I 1938 ble Østerrike annektert («Anschluss») og de sudettyske områder i Tsjekkoslovakia innlemmet i Tyskland, og i 1939 og sluttet de en ikke-angrepspakt med Sovjetunionen.
3. september 1939 brøt krigen ut. De første årene vant Tyskland flere seire, men etter nederlaget ved Stalingrad i 1943 ble det etter hvert klart at tyskerne ville tape krigen. 30. april 1945 begikk Hitler selvmord, 7.–8. mai kapitulerte Tyskland og de allierte seierherrene overtok den politiske makten.
- For å lese om tiden før 1933, se Weimarrepublikken.
- For å lese om tiden etter 1945, se delingen av Tyskland, DDR og Vest-Tyskland.
- For en oversikt, se Tysklands historie.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.